Recoltarea apei de ploaie – o forma de arta in SUA

In S.U.A nimic nu se risipeste, nici macar apa de ploaie. Americanii au la fiecare casa cate un butoi care recolteaza apa de ploaie. Problema lor in ultima vreme este ca acestea sunt inestetice, asa ca Elisa Gargarella, profesoara de arte la Universitatea din Akron s-a gandit sa le infrumuseteze.

Binenteles ca singura nu ar fi reusit si a apelat la calitatea sa de director de Arte LIFT, un program de ucenicie de arta urbana pentru tineret, pentru a transforma ideea sa intr-un proiect pe timpul verii. Pe langa activitatea de infrumusetare a butoaielor, a adaugat si o componenta educationala: ucenicii adolescenti vor petrece timpul si invatand despre problema apei, conservarea acesteia si chiar vor face o excursie la statia de epurare din zona.

Pentru a reveni la subiect: cum se poate infrumuseta un butoi?

Evident ca tinerii nu doar arunca o pata de vopsea pe un butoi gata facut, ci au ca tema si creareclip_image004.jpga unuia propriu. Folosind canistre reciclate ce masurau 55 galoni, care au fost anterior folosite pentru a depozita sucuri de rosii, fiecare grup sau ucenic in particular si-a creat propriul butoi pentru a-l infrumuseta. Fiecare dintre ei trebuia sa creeze propriul design pentru a-l folosi pe patru butoaie. Studentii au facut fata cu brio provocarii, de exemplu unul dintre ei a facut butoiul sa semene cu o doza de suc, avand si cod de bare, sub care era inscriptionat „100% apa de ploaie naturala”. Butoaiele astfel create, vor fi vandute prin licitatie in cadrul comunitatii, iar pentru cei care doresc sa isi creeze propriul butoi cu model gabdit de ei insisi, se ofera si posibilitatea de a participa gratuit la un workshop.
Apa, arta si mentalitatea „gandeste global, actioneaza local” par elemente ale unei experiente educationale aproape perfecte.
La noi s-ar putea crea butoiase pentru recoltarea apei ce se risipeste prin aparatele de aer conditionat, si refolosita pentru a uda plantele, fie ca e vorba de un spatiu pentru birouri, fie de casa fiecaruia. Data viitoare cand pornim aerul conditionat, poate ne gandim daca nu ne-ar placea sa ne binedispuna un astfel de butoias.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *