Recorduri despre rauri, lacuri si oceane


Cea mai mare laguna. Lagoa dos Patos (Laguna Ratelor), aflata langa tarmul marii in Rio Grande do Sul, in cel mai sudic punct al Braziliei, are 280 km lungime si o suprafata de peste 9.850 km2 , fiind separata de Oceanul Atlantic de lungi fasii de nisip.

Cel mai lung rau. De la cel indepartat parau din Burundi, Nilul are o lungime de 6.695 km. Considerat cel mai lung rau, Nilul are principal izvor Lacul Victoria din Africa de Est.

Cel mai mare ocean. Excluzand marile adiacent, Oceanul Pacific repreyinta 45,9 % din oceanele lumii si acopera o suprafata de 166.271.700 km2 . Adancimea medie este de 3.940 km.

Cea mai inalta maree. Cele mai inalte maree apar in Golful Fundy, dintre peninsula canadiana Noua Scotie, provincia canadiana New Brunswick si statul Maine (SUA). La Burncoat Head din Minas Basin (Noua Scotie), se inregistreaza cea mai mare amplitudine medie, 14,5 m. La Leaf Basin in Quebec, (Canada) s-au inregistrat 16,6 m, in 1850 km.

Cel mai mare atol. ( insula in forma de inel, formata din schelete de corali, n.r. ). Reciful de corali de 283 km lungime din Kwajalein, din Arhipelagul Marshall, in Pacificul Central, inconjoara o laguna de 2.850 km.

Cel mai rapid curent oceanic. In timpul musonului, curentul somalez din nordul Oceanului Indian atinge 12,8 km/h.

Cea mai mare zona de ape calme. O zona cunoscuta sub numele de Marea Sargaselor, aflata in nordul Oceanului Atlantic, acopera circa 6,2 milioane de km2 de ape relativ calme. Suprafata este, in mare parte, acoperita de alge sargassum.

Cel mai lung lant muntos submarin. Lantul submarin Creasta Medio-Oceanica se intinde pe 65.000 km, de la Oceanul Arctic la Oceanul Atlantic, inconjurand Africa, Asia, si Australia, pe sub Oceanul Pacific, pana la Coasta de Vest a Americii de Nord. Inaltimea maxima este de 4.200 m de la fundul oceanului.

Cea mai inalta cascada. Salto Angel, situata pe un subafluent al lui Rio Carra, in Venezuel, este cea mai inalta cadere de apa in suvoi din lume ( spre deosebire de Valul Miresei, a carei apa se transforma in nori de picaturi ). Are o cadere totala de apa 979 m – cea mai lunga cadere neintrerupta fiing de 807m. Cascada Angel a fost botezata dupa numele pilotului american Jimmie Angel, care a notat-o in jurnalul sau de bord la 16 noiembrie 1933. Cascada, numita de bastinasi Churun-Meru, a fost mentionata pentru prima data de exploratorul spaniol Ernesto Sanchez la Cruz, in 1910.

Cel mai adanc punct din ocean. Cea mai adanca zona din ocean este Challanger Deep, aflata la o adancime de 10.911m, in Fosa Marianelor din Pacific. Numele provine de la nava de cercetare britanica Challanger II, care a descoperit-o in 1951, desi cercetarea propriu-zisa a zonei a fost facuta de Trieste, batiscaful cu echipajul al Marinei SUA.

Cel mai sarat lac. Don Juan Pond, din Wright Valley (Antarctica) este atat de sarat, incat nu ingheata nici la minus 53 de grade celsius. Procentul de sare este de 40,2 % in comparatie cu 23,1 % si 3,38 % din Marea Moarta, respectiv din oceanele lumii.

Cel mai sudic ocean. Zona cea mai sudica a oceanului planetar e localiyata la 87 grade S , 151 grade V, la varful ghetarilor Scott, la 320 km de Polul Sud.

Cel mai mare aisberg. Cel mai mare aisberg are peste 31.000 km2. Un aisberg compact, plat deasupra, de 335 km latime, mai mare decat Belgia, a fost observat la 12 noiembrie 1956 de nava americana Glacier, la 240 km vest de Insula Scott din oceanul Sudic, Antarctica.

Sursa: Guinness World Records 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *