Reducerea subventiilor pentru energia verde nu sperie investitorii

Producatorii de energie eoliana vor primi doua certificate verzi pe MWh pana in 2017, apoi un certificat

Planul Romaniei de a reduce subventiile generoase pentru proiecte de energie regenerabila nu va descuraja investitorii in energia eoliana, in pofida incertitudinilor legate de finantare, intrucat potentialul eolian al Romaniei este urias, se arata intr-o analiza realizata de Reuters.

Schema de promovare a energiei verzi asteapta acordul Comisiei Europene, care considera ca subventiile ar putea fi prea generoase. Schimbarile propuse includ posibilitatea reducerii sprijinului daca proiectul devine prea profitabil.

Analistii considera ca perspectiva profiturilor ridicate se mentine, spre deosebire de Bulgaria, unde guvernul a taiat drastic subventiile pentru energia verde, din cauza ca acestea ar fi crescut prea mult pretul final.

Potentialul eolian bate subventiile

„Vor fi cazuri de proiecte abandonate in Bulgaria, dar interesul pentru dezvoltarea energiei eoliene in Romania se mentine”, a declarat Joanna Kozak, analist la compania de brokeraj Greenmax Capital Advisors.

Alte schimbari propuse de Romania sunt reducerea numarului de certificate verzi pentru tehnologii precum biomasa, iar accesul la retea va fi garantat, nu si prioritar. Investitorii primesc certificate pe care le vand la un pret intre 27 si 55 de euro fiecare, in plus fata de pretul energiei. „Nu sunt sigur cat timp va avea Romania capacitatea financiara sa mentina aceste facilitati”, a declarat Alexandar Kovacevic, analist la Institutul Oxford pentru Studii in Energie.

Aceasta deoarece cu cat sunt mai mari subventiile, cu atat pretul final va creste si mai mult. In opinia lui Alexandar Kovacevic, Romania poate fi atractiva si fara aceste stimulente, intrucat are un potential eolian foarte bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *