Refugiul Caltun din Muntii Fagaras, cel mai inalt din Europa, refacut eco

    Refugiul C?l?un din Mun?ii F?g?ra?, cel mai înalt din Europa, ref?cut eco
    Refugiul Caltun din Muntii Fagaras, cel mai inalt din Europa, refacut eco
    Refugiul Caltun din Muntii Fagaras, cel mai inalt din Europa, refacut eco

    Turistii care obisnuiesc sa mearga in cea mai dificila zona a Muntilor Fagaras, aproape de Varful Negoiu, vor avea incepand din aceasta saptamana un refugiu nou, langa Lacul Caltun, unde va fi refugiul cel mai inalt din Europa, refacut doar cu materiale ecologice, pentru a nu pune in pericol mediul inconjurator, a precizat luni, pentru AGERPRES, Adrian David, Seful Salvamont Sibiu.

    „In zona exista un refugiu care a fost construit acum 40 de ani si il inlocuim pe acela. Este amplasat in zona cea mai dificila din Muntii Fagarasului, in apropiere de Varful Negoiu. Este pe traseul principal de creasta din muntii Fagarasului. Noi speram ca maine seara (marti n.r.) sa fie finalizata lucrarea. Urmeaza astazi, daca permit conditiile meteo, sa fie transportate modulele. S-a lucrat doar cu materiale ecologice, fara sa se agreseze mediul. Este o lucrare importanta. Se pare ca este ca solutie tehnica, ca materiale, cel mai inalt din Europa, inca la altitudini de genul acesta nu s-a lucrat cu astfel de materiale”, a spus Adrian David.

    Seful Salvamont Sibiu explica ca Refugiul Caltun este foarte important pentru turistii montani din Romania si nu numai pentru ca in aceasta zona sunt inregistrate multe accidente. Deocamdata, Lacul Caltun este inghetat, iar in zona nu exista deloc zapada, insa traseele de creasta din Masivul Fagaras sunt deja inchise, conform Sefului Salvamont Sibiu.

    Noul refugiu Caltun din Muntii Fagaras este o provocare foarte mare pentru salvamontisti si constructori. Practic, materialele, in special din lemn, sunt transportate cu un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne, pana la altitudinea de 2.150 de metri, potrivit Consiliului Judetean (CJ) Sibiu, finantatorul lucrarii.

    Peste 35 de oameni au inceput de sambata sa instaleze noul refugiu langa Lacul Caltun din Muntii Fagaras. Noul refugiu, realizat la standarde moderne, este o investitie a CJ, prin intermediul Serviciului Public Salvamont Sibiu, si va asigura conditii optime de protectie pentru 22 de turisti si patru salvamontisti, conform unui comunicat remis AGERPRES.

    „Avem in judetul Sibiu o parte importanta a Muntilor Fagaras, de o frumusete deosebita, pe care ni-i dorim vizitati de cat mai multi turisti. Asa ca acest nou refugiu este o investitie mai mult decat necesara pentru siguranta turistilor, in conditiile in care vechiul refugiu, construit in urma cu patru decenii, a ajuns intr-o stare avansata de degradare’, a precizat Ioan Cindrea, presedintele CJ Sibiu.

    Refugiul a costat aproximativ 150.000 de lei si este realizat din lemn stratificat care va fi acoperit dupa montarea in locatie cu tabla speciala. Pentru inceput, echipele de salvamontisti, voluntari si constructori au montat structura la baza muntelui, langa localitatea sibiana Cartisoara, iar in zilele urmatoare, aceasta a fost ridicata pe bucati cu ajutorul unui elicopter de mare capacitate pus la dispozitie de Ministerul Afacerilor Interne.

    ‘Vreau sa multumesc Consiliului Judetean Sibiu, primariilor din Carta si Cartisoara si nu in ultimul rand voluntarilor pentru sprijinul acordat in acest proiect. Este o realizare deosebita, cu design deosebit, care pe langa protejarea turistilor prinsi pe munte de vremea rea sau de noapte, va fi si o baza pentru patrulele Salvamont care isi desfasoara activitatea in timpul verii’, a declarat Adrian David, Seful Serviciului Public Salvamont Sibiu.

    O alta provocare este evacuarea vechiului refugiu, aflat in stare avansata de degradare, pentru a permite amenajarea unei platforme pentru aterizarea elicopterelor. Inginerii vor studia daca structura de metal rezista la transport, in caz contrar iau in calcul taierea acesteia la primavara si transportarea ei pe bucati, conform CJ Sibiu.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *