Regimuri de slabire sau de subrezire a sanatatii?

untitled_05291551.jpg

In societatea contemporana, cand excesul ponderal si chiar obezitatea accentuata se afla in topul factorilor de risc ai sanatatii, retetele de slabire sunt la mare pret. Si, cu cat sunt mai miraculoase – in sensul pierderii rapide in greutate – cu atat sunt mai cautate. Numai ca aceste „retete-minune”, ca si curele repetate de slabire, nu numai ca pot fi o iluzie a succesului in redobandirea greutatii normale, dar pot duce si la tulburari importante ale metabolismului, ale sanatatii si rezistentei organismului in general.
Succesul trecator

Majoritatea celor care urmeaza cure de slabire rapida si care chiar scad in greutate au convingerea ca scapa de grasime. In realitate insa, pierd in primul rand apa din organism, o parte din masa musculara si… ceva grasime. Cifrele in dreptul carora se opreste acul cantarului in primele zile de regim sunt entuziasmante, asa ca motivatia exista. Treptat insa, organismul se reechilibreaza, se adapteaza la noile conditii de frustrare si se inversuneaza sa nu mai piarda din greutate. Acul cantarului incepe sa stationeze mult timp in dreptul unui prag, al unei valori, ce pare imposibil de a fi invinsa. Aceasta situatie este tipica indeosebi cand se urmeaza cure rapide bazate pe pilule de slabit (ce contin substante diuretice) sau pe regimuri bazate pe exces de proteine. Ficatul transforma surplusul de proteine in azot ureic sangvin (AUS), care sileste rinichii sa elimine fortat apa din organism. Pericolul unui dezechilibru de metabolism este enorm deoarece in aceasta situatie organismului ii este necesar de sapte ori mai multa apa decat in mod normal, pentru a „spala” tesuturile, celulele, de substantele toxice care se formeaza. Chiar daca reteta-minune cuprinde si indicatia de a bea cel putin doi litri de lichide pe zi, organismului tot nu ii este suficienta aceasta cantitate. Dar, tocmai de acest lucru profita curele de slabire rapide. Si tocmai pentru ca ele comporta un risc destul de important, sunt limitate la perioade scurte de timp – in general doua saptamani, maximum o luna… Dupa un sacrificiu suportabil ca durata, cantarul arata cifre multumitoare, numai ca greutatea corporala revine in scurt timp la nivelul anterior, pe masura ce organismul recupereaza in primul rand apa pierduta.

Regimuri de slabire sau de… subrezire a sanatatii?

Ce probleme pot produce „regimurile-minune” de slabire? Multe dintre ele se bazeaza pe scaderea aportului caloric zilnic pana la niveluri extrem de joase: 500 pana la 800 de calorii. Unele persoane aleg chiar varianta cu 300-400 de calorii pe zi. Organismul reactioneaza; el interpreteaza aceasta privare masiva de calorii drept „infometare acuta” si, intr-un efort de a proteja tesuturile si functiile vitale, incepe sa-si digere rezervele proprii. Testele au demonstrat ca pierderea ponderala realizata cu aceste regimuri poate proveni atat din tesutul grasos, cat si din cel muscular. Astfel, atunci cand ne imaginam ca am pierdut 7 kg de grasime, in realitate am pierdut 2,5 kg de grasime, 1/2 kg de masa musculara si 4 kg de apa. Nu-i de mirare ca dupa „infometarea programata”, muschii par atrofiati, pielea are aspectul unei haine prea largi, sifonate si lipsite de stralucire, in timp ce zonele de acumulare preponderenta a grasimii abia daca si-au modificat conturul.
Pierderea si recastigarea repetata in greutate este unul dintre cele mai periculoase lucruri la care poate fi expus organismul. Unii medici ajung pana acolo incat sustin ca a ramane supraponderal este mai putin periculos pentru sanatate decat acest efect „du-te-vino”. Pierderea repetata in greutate ca urmare a unor regimuri dure, urmata de recastigarea acesteia are ca prima consecinta topirea tesutului muscular. Pe termen lung, dat fiind ca tesutul muscular este locul in care sunt arse grasimile, acest proces este perturbat, astfel incat scaderea in greutate devine si mai dificila, ca sa nu mai amintim de alte consecinte nefaste (boli de inima, de ficat si vezica biliara, diabet etc).
Si mai ingrijoratoare sunt implicatiile psihologice. A indura ani in sir serii de esecuri repetate inseamna dezamagiri si frustrari ce-si pun amprenta pe intreaga personalitate a celui in cauza.

Exista solutii rezonabile?

Da, si acestea se ghideaza dupa cateva principii simple:

Optati pentru modalitati de slabire treptata, bazate pe insusirea unor noi deprinderi de alimentatie, mai sanatoasa si echilibrata.
Nu uitati ca pierderea in greutate (chiar lenta) afecteaza si masa musculara, asa ca ajutati-va organismul sa slabeasca si prin miscare fizica si exercitii de intarire a musculaturii.
Feriti-va sa deveniti sclavii cantarului si sa urmariti in fiecare zi aparitia rezultatelor spre care tindeti. Si atunci cand s-au acumulat, kilogramele au avut nevoie de ceva timp, deci nu vor disparea peste noapte.
Aveti incredere in faptul ca slabirea lenta si persistenta in greutate are multe avantaje fata de regimurile radicale. Organismul nu mai este nevoit sa treaca la „metabolismul de infometare”, esecurile si recaderile sunt mult mai rare, senzatia de foame este mult mai suportabila, iar sansa ca acele kilograme pierdute sa fie formate in primul rand din grasime este incomparabil mai mare.
Inarmati-va cu rabdarea necesara unui ritm „sanatos” de pierdere in greutate. Persoanele cu exces ponderal moderat care adopta un regim alimentar bine echilibrat pierd, de obicei, 1/2 kg pe saptamana. Cele care au exces ponderal mai important isi pot permite sa piarda 1, maximum 2 kg pe saptamana, ideal sub control medical periodic daca este vorba de o obezitate medie sau mare si daca exista si boli asociate.
Aveti grija ca aportul caloric zilnic sa contina nu numai destule proteine, ci si suficiente glucide, pentru a preveni pierderea de tesut muscular. Organismul nu poate folosi exclusiv acizi grasi (grasime) pentru a-si acoperi nevoile energetice. Ii sunt necesare, de asemenea, alimentele bogate in fibre, vitamine si minerale, precum si o cantitate rezonabila de lichide.

Sursa: www.revistamagazin.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *