Registrul National al emisiilor de gaze cu efect de sera ar putea deveni operational in luna iulie

China a devenit cel mai mare importator de petrol la nivel global
Registrul National al emisiilor de gaze cu efect de sera ar putea deveni operational in luna iulie

Ministerul Mediului si Padurilor depune toate eforturile pentru ca Registrul National al emisiilor de gaze cu efect de sera sa devina operational in luna iulie, cand la Bonn vor avea loc audierile, a declarat, marti, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, la conferinta Viitorul Mediului, transmite Agerpres (26 iunie).

Ministrul Rovana Plumb a precizat ca una dintre prioritatile MMP este strategia de adaptare la schimbarile climatice, care se doreste a fi finalizata pana la sfarsitul anului 2012.

„Ca prima prioritate, in atentia noastra sta operationalizarea Registrului privind alocarile de certificate de emisii de gaze cu efect de sera. Depunem toate eforturile ca acest registru sa devina operational in cursul lunii iulie, cand la Bonn vor avea loc audierile, si speram sa avem un rezultat pozitiv, astfel incat sa putem incepe tranzactionarea, iar cele 200 de companii care astazi sunt in blocaj sa poata sa inceapa sa opereze”, a spus Rovana Plumb.

Intr-o declaratie politica recenta (din luna aprilie), Rovana Plumb atragea atentia ca Romania este singurul stat european in care Registrul National este blocat de peste patru luni, de aceea se impun masuri urgente pentru operationalizarea Registrului National al emisiilor de gaze cu efect de sera. Ca efect, Romania inregistreaza pierderi de peste un miliard de euro prin scaderea valorii de piata a certificatelor si inca 600 milioane de euro prin suspendarea la tranzactionare.

In plus, peste 200 de operatori economici care intra sub incidenta prevederilor Schemei europene de comercializare cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera nu pot participa liber la piata europeana a certificatelor. De asemenea, peste 10 operatori economici care au in derulare proiecte tip Implementare in comun (Joint Implementation) nu-si pot realiza obligatiile contractuale privind transferul reducerilor de emisii catre Registrele statelor din care provin partenerii europeni cu care dezvolta aceste proiecte.

Romania are de vanzare 300 de milioane de certificate verzi.

Statul roman transmite anual, la Secretariatul Conventiei Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC), la Comisia Europeana si la Agentia Europeana de Mediu, Inventarul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (INEGES). Acest raport anual raspunde obligatiilor asumate de Romania in cadrul Protocolului de la Kyoto si este supus analizei si evaluarii anuale realizate de expertii revizori.

Ca urmare a analizei Inventarului National transmis in anul 2010, echipa de experti aflata in coordonarea Secretariatului UNFCCC a inaintat Comitetului de Conformare al Protocolului de la Kyoto un set de intrebari cu privire la potentiale neconformitati de implementare identificate in raport.

Ulterior, Comitetul ONU de Conformare al Protocolului de la Kyoto a confirmat (la finele lunii august 2011) suspendarea de la tranzactionarea certificatelor de emisii, comunicand, in sedinta publica, decizia finala referitoare la neconformitatile identificate la nivelul Inventarului National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (INEGES 2010), transmis in anul 2010 de Romania.

Decizia finala a Comitetului de Conformare confirma concluziile preliminare adoptate in data de 8 iulie 2011 potrivit carora Romania trebuie sa asigure derularea si dezvoltarea masurilor menite sa asigure indeplinirea adecvata a tuturor activitatilor si functiunilor specifice inventarului national si sistemului national pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de sera (GES).

Totodata, decizia finala confirma suspendarea eligibilitatii Romaniei de a participa la mecanismele flexibile in baza articolelor 6, 12 si 17 ale Protocolului de la Kyoto, pana la rezolvarea neconformitatilor identificate. Suspendarea eligibilitatii a intrat in vigoare la comunicarea deciziei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *