Regiunea Napoli intra in recesiune economica

Provincia Campania va suporta multi ani consecintele de imagine ale crizei gunoaielor.

Nimeni nu si-ar fi imaginat vreodata amploarea capatata de criza gunoaielor de la Napoli, cu atat mai putin efectele economice dezastruoase pe care le are o „simpla” problema ecologica. Agricultura si turismul local sunt in pericol, iar o regiune deja saraca se zbate sa iasa la liman de sub muntii de gunoaie.

„Pierderile ar putea atinge 500 milioane de euro din cauza imaginii sifonate a regiunii Campania. Ele se vor concretiza in anularea rezervarilor turistice la hotelurile din regiune, dar si in retragerea comenzilor interne si internationale pentru produsele agroalimentare”, avertizeaza unul dintre principalele sindicate ale agricultorilor italieni, Coldiretti.

De la mozzarella si pana la lamai, de la cartofi la vin, scaderea comenzilor pentru produsele alimentare atinge deja 30%, afirma Coldiretti, amintind faptul ca in Campania opereaza 135.000 de exploatari agricole, iar multe slujbe sunt puse in pericol de recesiune.

Sindicatul comer-cian-tilor, Confcommercio, care regrupeaza companii mici si mijlocii din turism, a solicitat guvernului sa declare stare de catastrofa pentru regiunea Campania.

„Practic, toate rezervarile din hoteluri pentru luna ianuarie au fost anulate, iar mii de locuri de munca din domeniul turistic sunt in pericol”, afirma Maurizio Maddloni, vicepresedintele sindicatului. In opinia sa, imaginea regiunii e atat de sifonata, incat numai o campanie masiva de promovare ar mai putea salva credibilitatea turismului din Campania.

Solidaritatea italienilor, pusa greu la incercare

Intre timp, premierul Romano Prodi a lansat un apel la unitatea tarii pentru a rezolva criza deseurilor din Napoli. „Criza gunoaielor este o rusine pentru intreaga Italie si va trebui sa o rezolvam impreuna”, a declarat Prodi.

In urma apelului la unitate, mai bine de 20 de regiuni italiene au refuzat sa accepte pe teritoriul lor deseurile din Napoli, iar in Sardinia au avut loc chiar ciocniri intre fortele de ordine si localnici dupa ce o incarcatura de 500 tone de gunoaie din Campania a ajuns pe insula. O nava de transport a descarcat 1.500 tone de gunoaie duminica dimineata, in Sicilia, iar fortele de ordine au reusit sa calmeze spiritele pentru a permite camioanelor sa se indrepte spre gropile de gunoi.

Criza gunoaielor, varianta romaneasca

Romania ar trebui sa traga invataminte de pe urma crizei din regiunea Napoli, in conditiile in care tara noastra nu detine inca nici jumatate din cele 96 gropi de gunoi necesare. In mai multe regiuni, vechile gropi de gunoi trebuie inchise, iar rampele ecologice intarzie sa apara din cauza amanarii proiectelor.

Cu astfel de situatie se confrunta Severinul, a carui groapa de gunoi a devenit o sursa de pericol, dar care nu poate demara proiectul noii rampe ecologice din cauza unei dispute administrative. Si regiunea oraselor Vaslui, Barlad, Murgeni si Husi risca sa ramana fara solutii la depozitarea gunoaielor, dupa ce gropile vechi au fost sau urmeaza sa fie inchise.

Singura alternativa functionala, groapa de la Negresti, este prea departe si ar duce la o explozie a preturilor de salubritate. Viitoarea rampa ecologica de la Rosieni este deocamdata doar pe hartie, proiectul fiind amanat de mai multe ori.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *