Regiunile polare se topesc mai repede decat se credea

Regiunile Arctice si Antarctice se incalzesc mai repede decat se credea, ridicand nivelul marii si facand schimbarea gobala mai probabila ca niciodata, au avertizat cercetatorii.
topirea ghetarilor
Noi dovezi ale acestei tendinte au fost decoperite gratie unei cercetari in cele doua zone timp de doi ani, in cadrul unui program ONU sub sigla Anul Polar International.

„Zapada si gheata scad in ambele regiuni polare, ceea ce afecteaza flora si fauna din zona arctica, dar si circulatia atmosferica globala sau nivelul marii”, se arata in studiu.

Este o certitudine ca stratul de gheata din Groenlanda, ca si cel din Antarctica pierd din masa si ridicand astfel nivelul marii, iar rata pierderii de gheata din Groenlanda creste, se subliniaza. Pentru a se arata in plus ca datele confirma caAntarctica se incazeste mai mult decat se credea inainte de studiu.

Peste 63 de state si circa 10.000 de cercetatori au luat parte in programul de 1,5 miliarde dolari , ce a demarat in martie 2007 si se va incheia in aceasta luna.

Expertii au declarat in cadrul unei conferinte de presa ca topirea se accelereaza, mai ales in Antarctica Occidentala, despre care se credea ca este stabila.

In acest sens a fost emis un avertisment catre Chile si Argentina sa se astepte la schimbari dramamtice ale vremii.

David Carlson, director al programului, arata ca nivelul de sare in zona Antarctica creste, semn al topirii straturilor de gheata inferioare.

Pana la sfarsitul secolului, topirea accelerata ar putea duce la cresterea nivelului apelor cu 1-1,5 metri.

Cercetarile au aratat ca ghetarii vestici din Antarctica, Pine Island , se deplaseaza cu 40% mai repede decat in 1970, dispersand apa si gheata mai rapid in ocean. De asemenea, ghetarul Smith Glacier se deplaseaza cu 83% mai repede decat in 1992.

Ghetarii se deplaseaza mai repede deoarece bariera de gheata plutitoare- de obicei groasa de 200-300 m se topeste la randul sau.

Impreuna, ghetarii din Antarctica pierd anul circa 114 miliarde tone prin topire, mult mai mult decat cantitatea de zapada noua.

Cercetatorii avertizeaza ca nivelul marilor va creste mai mult decat s-a prevazut prin Programul interguvernamental privind schimbare climei. Acesta arata o crestere de pana la jumatate de metru pana la sfarsitul secolului, ceea ce ar forta deja milioane de oameni sa se mute, dar recentul studiu crede ca nivelul apelor ar mai putea creste cu inca 20 de cm.

Sursa: Antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *