Reglementari privind autorizarea si controlul cultivatorilor de plante modificate genetic

Reglementari privind autorizarea si controlul cultivatorilor de plante modificate genetic

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 211 din data de 29 martie 2012 a fost publicat Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 61/2012 privind autorizarea si controlul cultivatorilor de plante modificate genetic si masuri pentru asigurarea coexistentei plantelor modificate genetic cu cele conventionale si ecologice.

Ordinul stabileste masuri menite sa asigure trasabilitatea si etichetarea produselor modificate genetic, in conformitate cu legislatia nationala si comunitara in acest domeniu.

Potrivit actului normativ, in Romania se cultiva in scop comercial, pentru consum propriu sau producere de samanta, numai plantele modificate genetic autorizate pentru cultivare in Uniunea Europeana.

Cultivatorii de plante modificate genetic sunt obligati sa utilizeze la semanat numai samanta certificata. Samanta trebuie sa fie insotita de eticheta sau un document oficial pe care sa apara clar inscris “seminte modificate genetic”, precum si codul unic de identificare al organismului modificat genetic, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.

In cazul producerii de seminte modificate genetic se vor utiliza la insamantare numai soiuri sau hibrizii inregistrati in Catalogul comun al soiurilor din specii de plante de cultura al Comunitatii Europene ori in cataloagele statelor member.

Pentru plantele modificate genetic care se cultiva in scop de cercetare, companiile sau institutiile detinatoare ale dreptului de proprietate asupra varietatilor respective trebuie sa detina autorizatie de introducere deliberata in mediu sau pe piata, eliberata de Agentia Nationala pentru Protectia Mediulu.

Furnizorii de seminte certificate de OMG sunt obligati sa infiinteze anual un Registru de vanzare a semintelor modificate genetic, care sa includa date privind identitatea cumparatorului, cantitatea de samanta cumparata si locatia culturii. Registrul se pastreaza timp de 5 ani de la data infiintarii.

Furnizorii de seminte OMG sunt obligati sa transmita la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) datele incluse in Registrul de vanzare a semintelor modificate genetic pana la 15 iunie, pentru cultura principala, si pana la 1 august, pentru cultura dubla, a fiecarui an.

La directiile pentru agricultura judetene (DAJ) si a municipiului Bucuresti se infiinteaza Registrul judetean al cultivatorilor de plante modificate genetic.

Plantele modificate genetic se cultiva numai de catre cultivatori autorizati de MADR prin DAJ si a municipiului Bucuresti.

Autorizatia se elibereaza in termen de maximum 7 zile lucratoare de la data depunerii dosarului.

Se interzice infiintarea de culturi de plante modificate genetic pe suprafete mai mici de 1 ha, in trup compact, cu exceptia celor realizate in scop de cercetare sau loturi demonstrative.

Cultivatorii de plante modificate genetic sunt obligati sa ia toate masurile pentru asigurarea coexistentei plantelor modificate genetic cu cele cultivate in sistem conventional si ecologic si sa evite prezenta accidentala a OMG in alte culturi, cum ar fi:
– asigurarea unor distante minime de izolare fata de sursele de polen vecine, in functie de specia cultivata;
– pe parcursul operatiunilor de semanat, recoltare, transport, depozitare, conditionare si ambalare a recoltei obtinute din culturile modificate genetic, operatorii economici trebuie sa acorde o atentie deosebita si sa ia toate masurile necesare pentru a preveni amestecul fizic al produselor modificate genetic cu cele ecologice sau conventionale.

Cultivarea plantelor modificate genetic este interzisa in perimetrul ariilor naturale protejate, legal constituite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *