Regulile de aur ale gazelor de sist arunca in aer ONG-urile de mediu

Gazele de ?ist, sub lupa speciali?tilor
Regulile de aur ale gazelor de sist arunca in aer ONG-urile de mediu

Organizatiile ALMA-RO si TERRA Mileniul III isi exprima ingrijorarea fata de studiul intitulat Golden Rules for a Golden Age of Gas („Reguli de aur pentru o epoca de aur a gazelor naturale”), publicat de IEA (International Energy Association – Agentia Internationala pentru Energie) in data de 29 Mai 2012. Pe 30 Mai, studiul a fost prezentat in fata Parlamentului European.

Studiul prezinta gazele din rezerve neconventionale (printre care si gazele de sist, deja subiect de dezbatere si in Romania) ca pe un prevestitor al viitorului energetic „verde”. In mod absolut surprinzator, IEA sustine ca exploatarea acestor resurse va elimina folosirea carbunelui si va contribui deci la scaderea emisiilor de gaze cu efect de sera, la nivel global.
Studiul prezinta insa situatia partinitor fata de investitori, omitand sau trecand in plan secund impactul de mediu al exploatarii rezervelor neconventionale. Potrivit agentiei, prin aplicarea unor reguli stricte, companiile interesate de exploatarea rezervelor de gaze neconventionale ar putea sa „linisteasca opinia publica” si sa micsoreze impactul de mediu si social al lucrarilor de exploatare, considerate singurele piedici in dezvoltarea la scara larga a acestei tehnologii.

Printre regulile de aur mentionate de IEA se regasesc:
• reglementare mai stricta, specificata prin lege, mai multa transparenta din partea investitorilor,
• mai multa grija pentru impactul asupra mediului si
• aplicare a bunelor practici invatate din experienta celor care deja exploateaza astfel de rezerve de zeci de ani.
Rezultatul ar urma sa fie o asa numita „licenta sociala de exploatare”, adica un compromis intre investitori si societatea civila care momentan se opune exploatarilor de gaze neconventionale, din ratiuni ce vizeaza impactul asupra mediului si sanatatii oamenilor.. Aplicarea acestor reguli ar creste costurile de exploatare cu pana la 7%, insa Agentia este de parere ca aceasta majorare poate fi suportata de industrie.
Organizatiile intenationale de protectia mediului au reactionat imediat in urma publicarii acestui studiu, subliniind pericolul continuarii investitiilor in energie din resurse fosile, in detrimentul cercetarii si investitiilor in resurse de energie cu adevarat verde, adica regenerabile si cu impact scazut asupra mediului.
ALMA-RO si TERRA Mileniul III sunt de parere ca resursele de gaze de sist nu trebuie explorate si exploatate in acest moment, deoarece impactul acestor tehnologii asupra mediului este insuficient cunoscut. Impactul include scurgeri semnificative de metan (un gaz cu efect de sera de 23 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon), poluare grava a apei si un consum enorm de rezerve de apa. Raportul IEA nu neaga aceste motive de ingrijorare, insa nu propune solutii fezabile pentru rezolvarea lor. Mai mult, nu s-a demonstrat pana in acest moment ca gazele neconventionale ar fi responsabile pentru emisii mai reduse decat in cazul carbunelui, deoarece nu a fost facuta o analiza completa a ciclului de viata.
In acest moment compania americana Chevron detine pe teritoriul Romaniei mai multe licente de explorare si exploatare a gazelor de sist (in zonele Barlad, Adamclisi, Costinesti si Vama Veche). Societatea civila a reactionat puternic in fata perspectivei unei astfel de investitii, extrem de poluanta, prin proteste la Bucuresti, Barlad si Constanta. In acest moment, in Senat se afla o initiativa legislativa care propune interzicerea pe teritoriul Romaniei a metodei de fracturare hidraulica, metoda prin care in acest moment se extrag gazele de sist. Aceasta este formulata dupa modelul moratoriilor din Bulgaria si Franta, unde in prezent metoda este interzisa.

TERRA Mileniul III este o organizatie neguvernamentala, independenta politic, non-profit, de protectie a mediului, ce promoveaza programe de dezvoltare sustenabila la nivel national si international in domeniile energiei, transportului si schimbarilor climatice.

Asociatia ALMA-RO este o organizatie neguvernamentala fondata in 2001, cu expertiza in administratie publica, dezvoltare durabila si rezolvarea conflictelor de mediu. In prezent, ALMA-RO gestioneaza activitatile din proiectul „Gazele de sist – o noua provocare”, finantat de Fundatia pentru Parteneriat si CEE Trust.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *