Regulile de aur care prelungesc viata

Regulile de aur care prelungesc viata

Nu depasiti norma zilnica de calorii permisa, mancati un kilogram de legume si de fructe pe zi, cereale integrale, peste oceanic si iaurturi probiotice daca vreti sa imbatraniti lent.

Desi nu s-a descoperit leacul pentru tinerete fara batranete, exista mai multe teorii care promit cel putin incetinirea procesului de imbatranire. Una din ele spune ca durata de viata a fiecarui individ este programata genetic si ca omul poate prelucra un numar fix de calorii de-a lungul vietii. Cu cat ne consumam mai repede caloriile, cu atat murim mai repede.

“Astfel, daca un individ e programat sa traiasca 120 de ani, daca nu se imbolnaveste sau nu moare din cauza unor accidente, chiar va trai atat. Cu alte cuvinte, putem prelucra un numar fix de calorii in timpul vietii. Insa oamenii mor, de regula, mult mai repede din cauza hranei nesanatoase, fumatului, consumului excesiv de alcool, poluarii si a tot ceea ce inseamna stil de viata nesanatos”, scrie specialistul in alimentatie, Gheorghe Mencinicopschi, in cartea sa “Si noi ce mai mancam ca sa slabim?”.

Patru luni mai putin de viata la fiecare kilogram in plus

Desi nu crede in teoria numarului fix de calorii, nutritionistul Eduard Adamescu spune ca alimentele bogate in calorii ingrasa, iar studiile au aratat ca fiecare kilogram in plus scurteaza cu patru luni speranta de viata. O alta teorie anti-imbatranire vorbeste despre proprietatile alimentelor antioxidante (ceaiul verde, vinul rosu), insa, pana acum, niciun studiu nu a demonstrat negru pe alb acest lucru.

Potrivit profesorului Mencinicopschi, adeptul primei teorii, cheia tineretii sta in cumpatare si in consumul de calorii de calitate. Cu cat consumam mai multe calorii, cu atat “ne mancam zilele” mai repede. Ratia calorica pentru varstnici este de 1400 de calorii sau 25 de calorii pe kilogram. Alimentele de tip fast-food, prajiturile cu multe creme, sosurile grase si prajelile contin calorii de proasta calitate si sunt de evitat.

“Supraconsumul caloric, mai ales de calorii de slaba calitate, creste enorm productia de radicali liberi, care sunt extrem de nocivi, distrugand enzimele metabolice, hormonii, materialul genetic (ADN-ARN), omorand celule si grabind aparitia bolilor civilizatiei moderne: boli de inima, diabet de tip II, hipertensiune arteriala, cancere”, scrie Mencinicopschi.

1 kilogram de vegetale pe zi

Nutritionistii sunt de acord insa ca 50-60% din dieta trebuie sa fie compusa din legume si fructe proaspete (500 de grame de legume si 400-500 de grame de fructe zilnic), dar nu din compot sau dulceata si nici din sucuri. Sucurile de fructe, chiar si cele fresh, nu au aceleasi beneficii, iar racoritoarele pot fi chiar nocive. Bogate in fibre sunt varza, cartofii dulci, fasolea, mazarea. Proteinele animale (lapte, carne, branza, oua) nu trebuie sa depaseasca 10% din ratia calorica zilnica (nu mai mult de 150-200 de calorii).

“Mancati peste din zonele nepoluate de 2-3 ori pe saptamana (somon, ton, hering, sardine, macrou, cod, pastrav, crap, caras etc.), carne alba de pasare, de preferat fara piele. Consumati oua si iaurturi probiotice”, recomada Mencinicopschi. Proteinele vegetale previn si ele imbatranirea precoce (soia, fasole, linte, hrisca). Nici grasimile nu trebuie eliminate complet din alimentatie, iar ponderea lor trebuie sa fie sub 30%.

“Evitati insa consumul de grasimi artificiale (margarine), excesul de grasimi saturate de la animale, grasimi rancede (untura), grasimi prajite. Alegeti alimente bogate in grasimi sanatoase de tip omega 3 si 6: peste oceanic, ulei extravirgin de masline, ulei nerafinat de in sau canepa”, recomanda si Eduard Adamescu, nutritionist la Cabinetul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “Calea Mosilor”, din Bucuresti.

ANTI-IMBĂTRÂNIRE

Fara fluctuatii de greutate si E-uri

  • Evitati consumul de alimente rafinate (zahar), fast-food, produse de patiserie, cofetarie, chipsuri si snacks-uri, junk-food, conserve, mezeluri, branza topita;
  • Evitati alimente bogate in aditivi alimentari (E-uri) si coloranti;
  • Mancati cereale integrale (fulgi de ovaz, paine si paste integrale);
  • Gatiti cat mai mult in casa. Alimentele intens procesate provoaca stres oxidativ si favorizeaza inflamatia, responsabila de cancere si boli de inima;
  • Evitati gatitul la cuptorul cu microunde si prajirea alimentelor;
  • Beti zilnic 1,5-2 litri de apa;
  • Mentineti greutate constanta: greutatea ideala e media greutatii dintre 20 si 30 de ani;
  • Dormiti 8-9 ore pe noapte. Cel mai odihnitor somn e intre 22.00 si 6.00, cand sunt secretati hormoni responsabili de incetinirea imbatranirii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *