Reincepe comertul cu fildes

Comertul cu fildes, interzis acum 19 ani pentru a salva elefantul african de la disparitie, este pe punctul de a reincepe din cauza dorintei Chinei de a deveni unul dintre cei mai mari cumparatori ai acestui produs.
Alarmati, ecologistii avertizeaza ca un nou val de ucideri de elefanti ar putea aparea atat in Africa cat si in Asia, daca i se permite Chinei sa devina un importator legal. Se crede ca aparitia din partea acestei tari a unei cereri masive de fildes sub forma de podoabe, stampile, sculpturi valoroase sau colturi slefuite ar putea da nastere unui avant enorm in comertul ilegal, care se bazeaza in totalitate pe braconaj.
Interdictia asupra comertului cu acest material, initiata in 1989, a reusit sa opreasca declinul alarmant al numarului de elefanti africani, in special in tarile din estul Africii, precum Kenya. Se estimeaza ca numarul elefantilor de pe continent a scazut de la 1,3 miliarde in 1980 la 625.000 in 1989. Aceasta interdictie trebuia sa fie respectata peste tot in lume insa, in 1997, patru tari din sudul Africii (Africa de Sud, Namibia, Botswana si Zimbabwe) au convins celelalte tari membre CITES (Conventia pentru comertul international al speciilor aflate in pericol) sa le permita sa se retraga argumentand ca populatiile lor de elefanti sunt stabile si in crestere si angajandu-se sa vanda numai colturi provenite de la elefanti care au murit pe care naturala sau au fost impuscati deoarece reprezentau un pericol.
Drept urmare, CITES a aprobat in 1999 desfasurarea unei licitatii pentru aproximativ 50 de tone de fildes provenit din cele patru tari insa a permis participarea doar unor „cumparatori alesi”, adica acele tari ale caror legi contra comertului ilegal au fost considerate destul de riguroase. Japonia a fost singura tara selectata. Acum insa, se planuieste o a doua licitatie pentru 108 tone de fildes provenite din aceleasi patru tari, iar chinezii, exclusi prima data, cauta sa-si asigure statutul de „cumparatori alesi” sustinand ca sunt mult mai implicati in combaterea comertului ilegal. Petitia lor va fi evaluata saptamana viitoare in cadrul unei intalniri CITES la Geneva, care va lua in considerare si aprobarea celei de-a doua licitatii. Se crede ca cele doua propuneri vor primi unda verde, fiind sustinute de secretarii organizatiei.
Ecologistii contesta vehement eficienta masurilor luate de China si pun in lumina o problema si mai grava: cererea uriasa ce ar putea veni din partea unei tari cu o populatie de 10 ori mai mare decat cea a Japoniei. Allan Thornton, reprezentant al Agentiei de investigatie a mediului afirma: „Intr-o tara cu 1,3 miliarde de locuitori, o cerere de fildes formulata chiar si de 1% din populatie ar fi o cifra colosala. Daca aceste importuri legale sunt aprobate, ele nu vor fi decat un paravan pentru cele ilegale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *