Reluarea platilor pentru fondurile europene, „conditionata”

Reluarea platilor pentru fondurile europene, „conditionata”

Comisia Europeana solicita autoritatilor de la Bucuresti corectii de la 10 pana la 25% din plati pentru programele de transport, regional, competitivitate si mediu utilizate.

Comisia Europeana a anuntat Romania ca a declansat procedura de presuspendare partiala sau totala a programelor de transport, regional si competitivitate, cofinantate prin fondurile structurale ale UE.

Romania are la dispozitie doua luni ca sa remedieze problemele.

Reluarea platilor nu se face chiar simplu. Asta pentru ca, dupa ce autoritatile romane considera ca au luat toate masurile sa corecteze problemele, este nevoie si de un raport al autoritatilor de audit nationale care sa fie trimis la Comisia Europeana.

Daca acest raport este pozitiv, la fel evaluarile Comisiei, atunci platile catre Romania sunt reluate.

Cu exceptia beneficiarilor de proiecte la care au fost detectate fraude, restul beneficiarilor cu proiecte incluse in programele suspendate total sau partial, nu au, in principiu, de ce sa se teama ca raman fara bani.

Asta pentru ca ei isi iau banii direct de la statul roman care apoi trebuie sa ia sumele respective de la Comisia Europeana.

Statul plateste

Practic suspendate sunt platile catre stat, dar cum buzunarele statului nu sunt tocmai pline, evident Bucurestiul are interesul sa convinga cat mai rapid Comisia Europeana ca avem un sistem eficient de administrare si control a felului in care sunt folositi banii europeni.

In esenta, trebuie ca proiectele romanesti sa respecte reglementarile juridice, sa fie viabile din punct de vedere economic iar achizitiile cu bani europeni sa fie transparente si corecte.

E drept ca din decembrie anul trecut pana acum, autoritatile romane au luat mai multe masuri legislative, institutionale si de procedura, dar, spune ministerul afacerilor europene, este nevoie de timp pentru ca sistemul sa ajunga sa functioneze bine si deci suficient de vizibil si convingator pentru Autoritatea de Audit romana si Comisia Europeana.

Reglementarea achizitiilor

Pana acum, guvernul a aprobat initiativele recente ale ministerului afacerilor europene prin care s-a facut ordine in procedurile, documentatia si a verificarile pentru achizitiile publice, tocmai domeniul mereu reclamat de Comisia Europeana.

Dar, pe langa reluarea platilor pentru cele trei programe, Romania trebuie sa obtina acum si procente cat mai mici in negocierile cu Comisia pentru corectiile financiare propuse de Bruxelles in august.

Comisia vrea corectii de la 10 pana la 25% din plati pentru programele de transport, regional, competitivitate si mediu.

Daca Romania nu accepta corectii – pierde toate sumele, daca insa e de acord, atunci banii pot fi refolositi.

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban a explicat ca banii de la proiectele cu probleme pot fi redirectionati spre alte proiecte si ca deja exista o lista de astfel de proiecte, bine facute, pentru care insa, pana acum, nu au fost bani.

Cum rezolvam problema

In scrisorile de presuspendare a celor trei programe, sunt incluse actiunile care trebuie facute la nivel national si masurile practice pentru ca in Romania sa existe un sistem eficient de administrare si control a felului in care sunt folositi banii europeni.

Comisia nu recomanda masuri noi, este vorba despre aceleasi sugestii discutate de-a lungul anilor cu autoritatile romane.

In esenta, trebuie facut in asa fel incat proiectele romanesti sa respecte reglementarile juridice si sa fie viabile din punct de vedere economic.

Un punct nevralgic sunt si achizitiile publice, care trebuie sa devina mai transparente si corecte.

E adevarat ca situatia poate fi salvata, atat ca, pe langa nereguli, nici cu cheltuirea efectiva a banilor Romania nu a stat mai bine.

De exemplu, doar in transporturi, pentru perioada 2007-2013, Romania are alocate fonduri europene de peste 4,50 de miliarde de euro, din care insa au fost absorbite efectiv, pana la sfarsitul lui septembrie, doar cam 6 procente si jumatate.

Iar pentru competitivitate avem la dispozitie 2,50 miliarde de euro din care am luat doar putin sub 7 procente.

Istoria nemultumirilor Bruxelles-ului

Timp de aproape trei ani, Comisia a tot discutat cu autoritatile romane in legatura cu cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor UE a semnalat problemele si a propus si solutii in asa fel incat Romania sa nu piarda banii de la UE.

In decembrie 2010, in urma unei initiative a presedintelui CE José Manuel Barroso, Romaniei i s-a solicitat sa elaboreze si sa puna in aplicare un plan de actiune cu masuri concrete de corectare a deficientelor gasite.

In plus, Romania a beneficiat de expertiza externa din partea institutiilor financiare internationale care au oferit asistenta in pregatirea si punerea in practica a proiectelor.

In 2010 si 2011, Comisia Europeana si autoritatea romana de audit au facut o serie de misiuni de audit, iar in urma lor Comisia a identificat deficiente grave ale sistemului de gestionare si control pentru fondurile structurale din Romania si a intrerupt platile prin Fondul european de dezvoltare regionala (FEDER) si prin Fondul de coeziune la mijlocul anului 2011.

In decembrie 2011, Comisia a reluat platile, dupa ce Romania s-a angajat ferm sa imbunatateasca sistemul de administrare si control pentru achizitiile publice.

Comisia Europeana a cerut autoritatilor romane ca, pana la mijlocul acestui an, sa demonstreze ca sistemul functioneaza in mod eficient.

Dar, rezultatele verificarilor facute de autoritatile noastre de audit si Comisie, au dezvaluit ca in continuare sunt deficiente grave.

Astfel Comisia a decis ca nu mai poate, deocamdata, sa faca plati ca sa nu fie afectati banii contribuabililor europeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *