Renaturarea Deltei, amanata

TULCEA – Consiliul Judetean nu preda terenurile
Reconstructia ecologica a amenajarilor agricole si piscicole din Delta Dunarii a fost din nou amanata. Reuniti ieri intr-o sedinta extraordinara, membrii Consiliului Judetean Tulcea nu au inscris pe ordinea de zi votarea Protocolului cu Administratia Rezervatiei, care sa dea unda verde proiectului de renaturare.

Terenurile din Delta Dunarii care ar trebui reconstruite ecologic si redate circuitului natural raman in custodia Consiliului Judetean Tulcea. Preluarea lor de Administratia Rezervatiei Biosferei Dela Dunarii, printr-un Protocol a fost din nou amanata. Protocolul a fost discutat in sedinta ordinara a CJ Tulcea, din luna ianuarie si respins cu majoritatea voturilor. Practic, consilierii PD-L, PSD si PRM au votat impotriva. Alaturi de acestia, si o parte din consilierii PNL au respins proiectul. In prealabil, protocolul primise si avizul negativ al Comisiei Juridice a CJ Tulcea. Ulterior acestui esec, una dintre sustinatoarele proiectului renaturarii, secretarul de stat din Ministerul Mediului Lucia Varga (tot PNL), a cerut revizuirea. Asa s-a ajuns ca CJ Tulcea sa se reuneasca ieri intr-o sedinta, pentru a mai vota o data Protocolul.

De data aceasta, surpriza! Protocolul nu a mai fost nici macar inclus pe ordinea de zi a sedintei, asa ca preluarea terenurilor de ARBDD mai are de asteptat. Protocolul mai poate fi o data inclus pe ordinea de zi si supus votului, fiind nevoie de majoritate absoluta (75% din voturi +1) pentru adoptarea lui. In caz contrar, reprezentantii Ministerului Mediului si ai ARBDD trebuie sa gaseasca o alta solutie juridica pentru preluarea terenurilor.

INGINERII. Terenurile in discutie sunt foste lacuri si canale care pe vremea lui Ceausescu au fost transformate in terenuri pentru agricultura si in amenajari piscicole. In perioada 1996-2000, o parte din aceste terenuri au fost concesionate de Consiliul Judetean Tulcea pe perioade de pana la 49 de ani. Terenurile care nu au fost concesionate au fost reconstruite ecologic, fiind redate circuitului natural. Programul de reconstrutie ecologica din Delta Dunarii, cel mai mare din lume, a beneficiat de apreciere internationala, numeroase organizatii si conventii acordand distinctii proiectului. Acesta s-a desfasurat la maxima intensitate intre 2000 si 2004, in mandatului fostului guvernator al Deltei, Virgil Munteanu. In acea perioada au mai fost preluate cateva terenuri de la CJ Tulcea. Din 2005 incoace insa, programul de reconstructie ecologica stagneaza, negasindu-se solutii pentru preluarea terenurilor, desi, la nivel declarativ, toate partidele sunt adeptele renaturarii.

ILEGALITATI. In incercarea de a prelua terenurile de la Consiliul Judetean, guvernantii au recurs si la metode care nu s-au incadrat intotdeauna in lege. Astfel, in 2006 si 2007, desi terenurile nu le apartineau, autoritatile au comandat si platit cu bani grei diverse studii pentru eventuale lucrari in aceste zone. Aceasta initiativa a fost pedepsita de Curtea de Conturi Tulcea, care a constatat grave incalcari ale legii. Documentul Curtii de Conturi arata clar: „Avand in vedere aspectele prezentate mai sus, institutia prin contractele incheiate la cinci obiective angajate credite bugetare in suma totala de 1.057.590,22 lei si a efectuat plati in anul 2006 de 373.174, 15 lei, pentru cheltuieli ce nu sunt strict legate de activitatea institutiei, aceasta datorita faptului ca terenul apartinand amenajarilor piscicole si agricole pentru care s-au contractat lucrarile de proiectare si s-au platit studiile de fezabilitate nu se afla in domeniul de administrare a ARBDD, acesta apartinand domeniului public de interes local sau judetean. Au fost incalcate prevederile art. 22 din Legea 500/2003, privind finantele publice, care precizeaza -Ordonatorii de credite au obligatia de a angaja si de a utiliza creditele bugetare numai in limita prevederilor si destinatiilor aprobate, pentru cheltuieli strict legate de activitatea institutiilor publice respective si cu respectarea dispozitiilor legale-. Riscul efectuarii de catre ARBDD fie si numai de proiectare pe terenuri ce nu se afla in administrarea sa fara acordul proprietarului este acela ca si proprietarul terenurilor poate sa angajeze lucrari identice sau diferite suportate tot din fonduri publice, ca de exemplu -modernizare si exploatare pentru piscicultura intensiva in cadrul amenajarii piscicole Murighiol- sau -studiu privind cresterea potentialului economic in cadrul Amenajarii agricole Dunavat-Murighiol-, lucrari efectuate si de Consiliul Judetean Tulcea, in administrarea caruia, conform Legii 454/2001, se afla terenurile.” Raportul Curtii de Conturi mai stipuleaza ca ordonatorul de credite, inainte de a continua lucrarile si de a efectua plati la respectivele obiective, trebuie sa obtina preluarea in administrarea ARBDD Tulcea a terenurilor pe care se afla amplasate aceste obiective sau acordul pentru executarea lucrarilor a celor care le detin in administrare sau proprietate.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *