Republica Moldova: Produsele modificate genetic ar putea sa contina obligatoriu o eticheta care sa informeze consumatorii

0
59
Produsele modificate genetic ar putea sa contina obligatoriu o eticheta care sa informeze consumatorii
Produsele modificate genetic ar putea sa contina obligatoriu o eticheta care sa informeze consumatorii

Produsele modificate genetic, comercializate in magazinele din Moldova, trebuie sa contina obligatoru pe eticheta informatia despre modificarea produsului. Propunerea apartine deputatului liberal-democrat Simion Grisciuc si a fost inclusa intr-un proiect de modificare a legii privind securitatea biologica. In prezent, insa, in tara nu exista niciun laborator acreditat, care ar putea verifica continutul de organisme modificate genetic din produse.

In prezent, conform legislatiei, producatorii se limiteaza doar la aplicarea unui avertisment in documentele de insotire a alimentelor, nu si pe ambalajul acestora.

„Se urmareste ca pe eticheta produsului, cel putin 10 la suta din suprafata etichetei sa contina informatii daca produsul contine sau nu produse modificate genetic”, a mentionat deputatul PLDM.

Toate produsele modificate genetic nu pot fi verificate in Moldova. „Avem lipsa unui laborator sau instrument prin care sa putem controla aceste produse si, in prezent, Agentia depune toate eforturile ca sa achizitioneze asa utilaj”, a precizat directorul Agentiei pentru siguranta alimentelor, Ion Sula.

O solutie ar fi testarea produselor in laboratoarele Academiei de Stiinte, care insa nu au acreditare in acest sens, dar nici utilaj suficient.

„Se pot vinde mult mai ieftin analizele aici, decat sa mergi peste hotare. Am facut 10-20 de testari voluntar, insa nu am eliberat niciun certificat. Laboratorul trebuie sa treaca anumite standardizari si am depistat ca noi consumam aceste produse, dar pe etichete pot sa nu fie puse”, a subliniat cercetatorul in cadrul Academiei de Stiinte a Moldovei, Angela Port.

In magazinele noastre, cel mai des, produsele modificate genetic sunt cele din soia, carnea de pui si legume. Potrivit proiectului de lege, producatorii care nu vor aplica eticheta risca o amenda de la 500 pana la 10 mii de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here