Restrangerea padurilor – al doilea semn de stres

Datorita cresterii cerintei fata de produsele forestiere, precum si datorita dorintei oamenilor de a extinde suprafetele agricole, se reduc suprafetele impadurite.
paduri
In fiecare deceniu, tarile in curs de dezvoltare pierd aproximativ 6,5% din padurile sale. Creste an de an necesarul de lemn de foc, cherestea, hartie. Astfel ca, din cele 3,28 miliarde metri cubi de lemn recoltat pe plan mondial, peste jumatate a fost folosit ca si combustibil. Despaduririle efectuate pentru utilizarea materialului lemnos ca si combustibil sunt de o proportie tot mai mare in zona secetoasa Sahel a Africii, precum si in subcontinentul indian. Dar cererea urbana de lemne de foc depaseste productia suportabila a padurilor din imprejurimi, padurile se retrag mult din jurul oraselor.
Un alt factor care conduce la taierea padurilor este Sarbatoarea Craciunului, culminata cu multi brazi ucisi de dragul acestei sarbatori. Oamenii nu se gandesc cati brazi mor anual pentru a oferi o mica bucurie in zilele de Craciun, pentru a mentine viu spiritul Craciunului. O solutie ar fi cumpararea brazilor in ghivece urmand a fi apoi plantati… astfel nu se va diminua cantitatea de dioxid de carbon utilizata de brazi pentru producerea oxigenului.

Pierderea paturii forestiere are 2 implicatii: economica si ecologica.
Din punct de vedere economic, se reduc sursele exploatabile de produse forestiere, iar din punct de vedere ecologic, s-au produs: inundatii dezastruoase care au dus la pierderi de vieti omenesti. Alt aspect ecologic priveste accelerarea scurgerii apei in ocean, dar reduce deplasarea apei spre interior, efectuata de curentii de aer. Bineinteles, cantitatea de dioxid de carbon retinuta de plante in scopul realizarii fotosintezei se diminueaza odata cu diminuarea suprafetei forestiere. Astfel ca probabil in curand nu vom mai putea respira…
Respectul pentru natura si viata acesteia se leaga cu respectul pentru noi si viata noastra, dar mai este mult pana vom constientiza acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *