Resursele de apa ar putea deveni cauza unor conflicte regionale si un pretext pentru impulsionarea actiunilor teroriste

Resursele de apa ar putea deveni cauza unor conflicte regionale si un pretext pentru impulsionarea actiunilor teroriste

Cel putin in viziunea SUA. Americanii ne avertizeaza ca aprovizionarea cu apa ar putea provoca razboaie si actiuni teroriste peste 10 ani. Resursele de apa ar putea deveni cauza unor conflicte regionale si un pretext pentru impulsionarea actiunilor teroriste incepand din anul 2022, avertizeaza un raport publicat joi de Consiliul National de Informatii al SUA.

„Aceste amenintari sunt reale si preocupante sub aspectul securitatii”, a declarat Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, la o manifestare organizata cu ocazia Zilei mondiale a apei.

Apa, ca instrument politic
Descarca aici Programul Special de Alerta Manager.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Stirile Relevante ale Momentului! …clic aici

In raport se considera ca, in perioada urmatoare, riscul unor conflicte determinate de controlul resurselor de apa este „minim”, desi ar putea sa apara unele tensiuni intre state. Dar peste 10 ani, reducerea disponibilitatii resurselor de apa se va acutiza si „rezervele acumulate in bazine comune ar putea deveni tot mai mult un instrument politic”, se mai afirma in raport, care mai atrage atentia ca „folosirea apei ca arma sau ca pretext pentru impulsionarea actiunilor teroriste este mai probabila peste 10 ani”.

Orientul Mijlociu, nordul Africii si sudul Asiei – cele mai expuse

Zonele de pe Glob cele mai expuse unor conflicte generate de controlul resurselor de apa sunt Orientul Mijlociu, nordul Africii si sudul Asiei. Aprovizionarea cu apa va deveni o problema si mai grava in statele sarace, cu tensiuni sociale si autoritati statele slabe, iar odata cu cresterea frecventei secetelor si inundatiilor va scadea si vointa acestor state de a-si rezolva diferendele prin negocieri.

Acesti factori vor creste probabil riscul instabilitatii si esecului autoritatilor statele, vor exacerba tensiunile regionale si vor distrage statele de la obiectivul de a colabora cu SUA in probleme politice importante.

Nicio tara nu este imuna la astfel de atacuri

In raport se mai adauga ca, teroristii si statele nemultumite ar putea ameninta cu atacarea infrastructurilor care asigura aprovizionarea cu apa, iar teama unor inundatii masive ar putea alarma populatia si ar putea sa determine guvernele sa adopte masuri costisitoare pentru protejarea acestor infrastructuri. „Nicio tara, oricat de dezvoltata ar fi, nu este imuna in fata acestor riscuri”, a punctat Hillary Clinton la aceeasi manifestare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *