Romania spera intr-o colaborare cu investitorii chinezi in domeniul energiei nucleare si pentru retehnologizarea termocentralelor

    Nuclearelectrica va deveni mult mai profitabil? dup? liberalizarea pie?ei de energie
    Romania spera intr-o colaborare cu investitorii chinezi in domeniul energiei nucleare si pentru retehnologizarea termocentralelor
    Romania spera intr-o colaborare cu investitorii chinezi in domeniul energiei nucleare si pentru retehnologizarea termocentralelor

    Colaborarea romano-chineza ar trebui sa nu se limiteze la traditionalele relatii comerciale si sa acceseze capitalul chinez pentru marile proiecte de investitii in domeniul energiei nucleare si al retehnologizarii termocentralelor, a declarat marti, pentru AGERPRES, presedintele Camerei de Comert Bilaterale Romania-China, Gabriel Ghelmegeanu.

    ‘Romania isi doreste sa nu se limiteze la relatiile comerciale cu China, cele de import-export, si este interesata in atragerea unor mari investitori chinezi in parteneriatul public-privat pentru lucrari mari de infrastructura, de cai ferate, in domeniul energiei, unde sunt deja in derulare constructii de parcuri fotovoltaice. Romania spera si intr-o colaborare in domeniul energiei nucleare si pentru retehnologizarea termocentralelor’, a spus Ghelmegeanu.

    Acesta si-a exprimat dorinta ca, la negocierile in curs, sau cele care vor avea loc, referitoare la proiectele mari de colaborare economica si comerciala, Romania sa beneficieze de pozitia privilegiata pe care o are regiunea administrativa speciala Hong-Kong.

    Gabriel Ghelmegeanu a aratat ca Hong-Kong-ul stie foarte bine cum sa colaboreze cu tara mama, dar si cu reprezentantii continentului european, in baza celor 100 de ani de ocupatie britanica.

    Referindu-se la relatiile comerciale bilaterale, Ghelmegeanu a mentionat ca, in comertul cu China, actualul deficit este in jur de 1 la 5 (exporturi romanesti/importuri din China), anterior fiind de 1 la 16 sau 1 la 12, in timp ce, ‘de ani buni de zile, cu Hong Kong exista un excedent comercial de 1 la 5, adica exportul romanesc este de 5 ori mai mare fata de importuri, ceea ce arata ca este mai usor de intrat pe piata chineza prin intermediul Hong Kong decat direct ‘. El a precizat ca autoritatile din Hong Kong au dezvoltat anumite politici pentru a incuraja exportatorii din alte tari si a le facilita accesul pe piata chineza, dand ca exemplu faptul ca pentru vin taxa vamala este de 48,5 la suta pentru exportul direct in China continentala si zero la suta daca acesta se face prin intermediul Hong Kong-ului.

    In legatura cu modul de abordare a pietei chineze, Gabriel Ghelmegeanu a recomandat firmelor romanesti sa isi evalueze foarte bine oferta, atat din punct de vedere al calitatii, pretului, dar si al cantitatilor pe care le pot oferi.

    ‘Sunt foarte multe produse pe care romanii le pot exporta, dar in momentul in care s-a ajuns sa se negocieze cantitatile, s-a vazut ca partenerii chinezi nu mai sunt interesati pentru ca este oferita o cantitate foarte mica de catre romani’, a spus presedintele Camerei Bilaterale Romania-China.

    In incheiere, acesta a subliniat ca unul dintre secretele patrunderii pe piata asiatica este ‘solidaritatea exportatorilor’, romanii incercand sa obtina avantaje pe pietele externe in dauna compatriotilor, spre deosebire de alte firme straine, care se prezinta la targurile internationale sub steagul national si nu ca individualitati.

    ‘Daca incercam sa ne ducem singuri, independenti, nu avem nicio sansa de a accesa piata asiatica’, a punctat Ghelmegeanu.

    Consiliul pentru Dezvoltare Comerciala din Hong Kong (HKTDC) si biroul sau din Bruxelles au organizat, marti, la Bucuresti, un seminar de afaceri la care au participat circa 130 de reprezentanti ai unor firme romanesti interesate sa deruleze afaceri cu China.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *