Reteta de magiun veche de 100 de ani buna pentru Europa

La Topoloveni se produce un magiun natural din prune, care a fost declarat produs traditional protejat. Exportat pana anul acesta, magiunul se vinde acum si in cateva dintre supermarketurile din Romania.

Orasul Topoloveni s-a dezvoltat pe locul unei vechi asezari rurale, acum 600 de ani in urma. Situata in partea centrala a Romaniei, localitatea este renumita prin culturile sale de vita-de-vie si prin livezile de pomi fructiferi.

In „Filele din istoria orasului Topoloveni – Arges” se aminteste despre o fabrica de magiun inca din anul 1914. Erau inceputurile industriei alimentare si localnicii produceau acolo si magiunul de prune.

De localitatea Topoloveni este legat si numele intemeietorului Partidului Taranesc, Ion Mihalache. Omul care a ocupat, la un moment dat, si functia de ministru al Agriculturii, a fost cel care a adus primele cazane de magiun la Topoloveni.

Produs natural si traditional

Dupa „90, vestita fabrica de magiun ajunsese un morman de fier vechi, nimic mai mult decat o cladire in paragina. Risca sa dispara odata cu ea si o veche traditie romaneasca.

In 2001 insa, Bibiana Dolores Stanciulov, sociolog de profesie si fost om de radio, a cumparat fabrica de la Topoloveni. „Am imprumutat peste trei miliarde de lei de la banca si m-am trezit astfel cu fierul vechi in brate. Dar am vrut sa vad cum se face un ban din fabrica aceea”, ne-a spus Bibiana Stanciulov. La un an dupa, a scos prima productie de magiun, care se numea la vremea respectiva „Scorillos”.

Magiunul era preparat dupa aceeasi reteta de o suta de ani, fara zahar si la cazane descoperite ca sa iasa apa. Tot atunci a castigat si premiul de excelenta „Marca de aur” pentru cel mai bun produs, din partea Uniunii Generale a Industriasilor din Romania.

Trei ani mai tarziu, Ministerul Agriculturii i-a acordat dreptul de a-si numi magiunul, „produs traditional”. In luna februarie, anul acesta, „Magiunului natural de prune Topoloveni” i s-a oferit, de catre Ministerul Agriculturii, protectie nationala, iar denumirea acestuia a fost inregistrata ca Indicatie Geografica Protejata.

Produsul a plecat apoi la Bruxelles, unde urmeaza sa primeasca denumire protejata la nivelul UE, fiind primul in aceasta situatie din Romania. De cateva luni, firma Bibianei Stanciulov furnizeaza magiunul sau de prune si Casei Regale.

Vrea sa-si dubleze productia

Pana acum, toata productia de 200 de tone pe an era exportata in Austria, in regim vrac, in borcane de 250 de kilograme. Bibiana Stanciulov ne-a spus insa ca strainii cumparau magiunul la pret de materie prima, desi era produs finit.

„Il reimbuteliau in borcanele de 200 de grame, iar prin 2005 am avut surpriza sa-l gasesc intr-un supermarket din Bucuresti, la un pret de 80.000 de lei, la vremea aceea”, spune ea. Austriecii insa nu-l vindeau ca atare.

Inainte de a-l comercializa, adaugau apa, zaharina si chiar o pruna intreaga in recipiente pe a caror eticheta nu se specifica unde era facut produsul. De aceea, Bibiana Stanciulov s-a hotarat ca, de anul acesta, sa-si vanda magiunul pe piata romaneasca.

A intrat deja in unele supermarketuri, dar si in magazinele specializate pe produse bio si naturiste. Un borcan de 350 de grame costa 10 lei.

Anul acesta, spera sa-si dubleze productia. Bibiana Stanciulov ia prunele de la proprietarii de livezi din arealul Arges, Valcea, Olt, dar si din Bistrita si din Bacau pentru ca are nevoie de mai multe sortimente. „Facem acest magiun doar din pruna proaspata si din minimun patru soiuri amestecate pentru ca un soi vine cu parfumul, altul aduce culoarea, altul vine cu dulceata, celalalt cu pectina”, ne-a explicat Bibiana Stanciulov.

Magiunul pastreaza calitatile fructului pentru ca utilajele din fabrica permit maruntirea pielitei, astfel incat aceasta sa intre integral in compozitia produsului.

„Daca indepartezi pielita elimini practic vitaminele, mineralele, micro si macro-nutrientii, adica tot ce este mai bun in fruct”, a mai spus Bibiana Stanciulov.

Continut mare de antioxidanti

Ultima analiza de laborator realizata la Institutul de Cercetari Alimentare arata ca „Magiunul natural de prune Topoloveni” are caracter antioxidant de 20 de ori mai mare decat brocoli, leguma recunoscuta pentru calitatile sale antiimbatranire. Directorul Institutului de Cercetare Alimentara, Gheorghe Mencinicopschi, ne-a spus ca o ligurita din acest magiun rezolva problemele digestive si distruge radicalii liberi din organism.

Are multe vitamine, potasiu, calciu, fier, magneziu, micro si macro-nutrienti, fiind, de aceea, recomandat copiilor. Este la fel de indicat persoanelor tinere care depun efort fizic si intelectual sau care lucreaza in conditii de stres. Magiunul de Topoloveni este bun si pentru persoanele dependente de insulina. In plus, este printre putinele produse care contin seleniu, un mineral antiimbatranire.

DENUMIRE

Potrivit Legii 84/1998, „indicatia geografica” este denumirea care serveste la identificarea unui produs originar dintr-o tara, regiune sau localitate a unui stat, in cazurile in care o calitate, o reputatie sau alte caracteristici determinate pot fi in mod esential atribuite acestei origini geografice.

10 lei costa un borcan de magiun natural de prune Topoloveni.
Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *