Retezat – ultimul peisaj forestier intact din Europa

Muntii Retezat-Godeanu adapostesc ultimul Peisaj Forestier Intact(PFI) din Europa, iar acest lucru a fost confirmat chiar de Guvern, printr-un studiu comandat de Ministerul Mediului. Chiar si in aceste conditii, nu s-a luat nicio masura pentru a fi protejat prin lege.

Descoperirea a fost facuta de Greenpeace Romania in octombrie 2006. La scurt timp, Ministerul Mediului a comandat un studiu de evaluare stiintifica, in urma caruia a fost confirmat recent ca muntii Retezat, Godeanu si Tarcu adapostesc ultimul peisaj forestier intact din Europa situata la Sud de Cercul Polar. „Confirmarea descoperirii reprezinta primul pas pentru protejarea acestei comori unice. Ministerul Mediului trebuie sa protejeze prin lege intreg peisajul”, a spus Gabriel Paun, reprezentantul Greenpeace Romania. Studiul confirma ca PFI are 18046 ha de paduri virgine. Practic, aici se afla ultima arie din Europa care nu este strabatuta de infrastructura, nu are asezari omenesti si nu a fost afectata de exploatari forestiere sau de resurse naturale in ultimii 50 de ani. Fragmentarea si pierderea habitatelor naturale sunt principalele amenintari pentru extinctia speciilor de plante si animale, iar PFI ofera adapostul perfect pentru diversitatea biologica a speciilor si sanatatea populatiilor de flora si fauna, mai ales a mamiferelor mari (lup, urs, ras) care au nevoie de spatii deosebit de vaste. Echipa de cercetare a Greenpeace a identificat aici 22 de tipuri diferite de ecosisteme.

De multe alte astfel de peisaje s-a ales praful

„Tergiversarea infiintarii Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate (ANAP) se rasfrange si asupra tezaurului natural din Retezat. Este posibil ca Romsilva sa acapareze si structura ANAP si sa se aleaga praful de peisajul forestier intact, asa cum s-a intamplat cu marea majoritate a parcurilor nationale pe care acestia le administreaza. ANAP trebuie sa fie infiintata in cel mai scurt timp, sa fie tinuta departe de oamenii din Romsilva si aiba experti dedicati conservarii naturii”, a mai adaugat Paun. Greenpeace mai cere Ministerului Mediului sa protejeze 100% din peisajul forestier intact prin lege si sa demareze procedurile pentru desemnarea acestuia ca Patrimoniu Natural Mondial UNESCO, avand astfel sanse mult mai mari pentru a ramane intact.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *