Reuniune publica cu prezentari si dezbateri legate de „Snagov: Arii Naturale Protejate, Biodiversitate si Abuzuri” si Cum putem lucra mai bine, impreuna?

Reuniune publica cu prezentari si dezbateri legate de "Snagov: Arii Naturale Protejate, Biodiversitate si Abuzuri" si Cum putem lucra mai bine, impreuna?

Cu aceasta ocazie, s-a lansat prima brosura de prezentare / promovare a ANPLS si a unui prim set de specii protejate din zona (brosura poate fi vizualizata de la adresa: http://www.fundatiasnagov.ro/ro/documente.php).

S-au prezentat detalii despre setul de 10 studii de cercetare si stiintifice in baza carora ANPLS, din cadrul lacului Snagov, va fi pentru prima data analizata in detaliu. Constatarile si recomandarile vor apare pe parcurs anului 2011 deci vor mai fi diferite comunicari si informari), astfel incat in 2012 se vor prezenta concluziile agregate (de sinteza) si planurile de actiune. Inventarierile de fauna si flora precum si diferite masuratori – vor fi realizate in etapa initiala.

Printre principalele beneficii obtinute in urma existentei studiilor:
1) o detaliata inventariere a speciilor si habitatelor (de protejat) + descriere de masuri / conditii concrete de asigurat (ca baza a viitoarelor masuri si activitati de implementat)
2) impunerea unor limitari usor de comunicat, constatat si cuantificat a activitatilor care desi si in prezent sunt explicit interzise prin lege, in plan operational insa – sunt mai greu de cuantificat (mai ales atunci cand chiar reprezentantii legii, au tot felul de rezerve si inhibari in a le constata, stopa si sanctiona)
3) definirea si mai clara a directiilor (limitelor) sustenabile – pentru eco-turismul de care ar putea beneficia in special locuitorii din Bucuresti si Ploiesti (ex: iesirile de weekend)
4) idenficarea exacta a modalitatilor de reducere a procesului de eutrofizare (aflat in faza incipenta) cat si un nou set de reglementari a activitatilor din zona, in scopul asigurarii unei abordari unitare de conservare, dar si o utilizare sustenabila a partimoniului existent
5) posibilitatea interactiunii si colaborarii cu o suita larga de specialisti, in urmatoarele 16 luni, in zona Snagov  -pentru a se comunica / constientiza mai bine, valoarea si caracteristicile patrimoniului natural existent

Participanti: 52, cu urmatoarea reprezentate (unii au mai multe calitati):
12 cercetatori si specialisti in biodiversitate, mediu, ecologie, fauna si flora
9 reprezentanti ai diferitelor institutii publice central si locale
8 reprezentanti de afaceri – locali/regionali
11 localnici
6 riverani
6 locuitori din Bucuresti interesati de zona Snagov

Agenda evenimentului (desi bogata si diversificata) a fost parcursa integral, fiind completata si din sala (gen workshop) cu mai multe clarificari si detalii utile intregii audiente.

Constatari: Reprezentantii celor 3 primarii locale au lipsit. La fel si reprezentantii Garzii de Mediu si a Consiliuliu Judetean Ilfov. De asemenea, de la 2 locatii publice riverane ANPLS, unde s-au desfasurat abuzuri in anii anteriori (pentru care s-au demarat dosare penale).

Sinteza principalelor interventii si a celor completate in chestionarele evenimentului:
1) desi s-a aflat despre existenta unor arii protejate, a unui custode, ca s-au facut cateva dosare penale, ca au aparut unele panouri de informare si chiar si actiuni cu elevii – multe alte detalii importante, sunt inca insuficient cunoscute (limitele exacte ale ariilor, speciile protejate, habitatele specifice, activitatile oamenilor care afecteaza cel mai tare, drepturi si obligatii)
2) toti participantii considera necesara aplicarea mai drastica a legilor existente, de catre institutiile abilitate
3) participantii au prezentat si alte (categorii de) abuzuri
4) cativa participanti (Bucuresteni) au comunicat direct cu agenti economici din zona despre nevoile lor (de a iesi la iarba verde) in termeni de  infrastructura, tipuri de activitati dorite, nivel de tarife si calitate;  Localnicii au argumentat ca in prezent nivelul cererii este inca prea mic, pentru a putea asigura servicii la un nivel calitativ superior. De comun accord au concluzionat ca: cererea potentiala este mare, oferta locala mica (si dezorganizata), fara parcari, marcaje, harta (informatii) si mai ales fara o prezentare facila a principalelor atractii si alternative disponibile.
5) institutiile publice (locale si centrale) – nu sunt parte a solutiilor (majoritatea – mai ales cele locale)

In perioada urmatoare (martie – aprilie), in Zona Snagov se vor desfasura o suita de actiuni de informare – constientizare la scolile din zona. De asemenea, mai multe organizatii vor fi informate in mod direct asupra drepturilor si obligatiilor ce le revin.

Detalii suplimentare:
1) despre aceasta actiune gasiti la: http://www.fundatiasnagov.ro/ro/index.php?s=783.
2) despre acest proiect POS MEDIU gasiti la: http://www.fundatiasnagov.ro/ro/index.php?s=751
3) despre evenimentele organizate de Fundatia Snagov: http://www.fundatiasnagov.ro/Evenimente
4) despre proiectele Fundatia Snagov: http://www.fundatiasnagov.ro/ro/index.php?s=540

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *