Revista „Ecologistul BN” – la nr. 13

Revista „Ecologistul BN” – la nr. 13
Revista „Ecologistul BN” – la nr. 13
Revista „Ecologistul BN” – la nr. 13

Revista „Ecologistul BN”, publicatie care se doreste una de formare a educatiei ecologice, a ajuns la numarul 13 (43), dupa 18 ani de aparitie continua. „Ecologistul BN”, publicatie pentru raspandirea cunostintelor de biologie, cum vedem scris pe prima coperta, este coordonata de profesorul Romulus Berceni si Consiliul Local Nasaud, avand un colectiv redactional format din prof. Romelia Cosma, prof. Ioan Seni si Dana Cosma Somesan.

„Ecologizarea orasului Nasaud este o datorie morala a fiecarui locuitor al acestuia, indiferent de varsta sau alte diferentieri…”, spune primarul orasului, prof. Mircea Romocea, pe prima pagina a revistei. Creatorul ei, prof. Romulus Berceni, mai jos, tot pe prima pagina, insereaza: „Cunoasterea naturii, cercetarea si ocrotirea ei este o datorie morala, umanitara, pentru ca de ocrotirea naturii, a mediului inconjurator, depinde viata noastra si a generatiilor viitoare”. Pe parcursul revistei, ne reaminteste cateva reguli de baza ale educatiei, mergand mai departe cu exemplificari despre ecologizarea culturii, incluzand si televiziunea.

Prof. univ. dr. Viorel Hodis (Cluj-Napoca) ne „vorbeste” despre o serie de fenomene ale vorbirii si scrierii limbii romane, vizand logica si expresia, structura comunicarii, fenomene ignorate de gramatici si gramaticieni. Nu iarta pe nimeni: condeie versate, inalte autoritati in stiinte, filozofie, religie, cultura, remarcabile reviste si ziare, lumea de pe strada, TV/radio.

„Ecologistul” ne ajuta la imbogatirea cunostintelor prin rubricile „Stiati ceva?…” si „Stiati ca..” sau „Vorbe cu talc”. Tot din paginile revistei putem afla despre „ASTRA si actualitatea romaneasca”, prof. Ioan Seni, presedintele DNA, sau despre cateva curiozitati si fenomene petrecute in Padurea Baciu de langa Cluj-Napoca (elev Alexandru Biclineru, cls. a X-a, Liceul Teoretic „Stefan Odobescu” Bucuresti).

Prof. Romulus Berceni vine cu o sugestie, deloc de nebagat in seama, aceea de a oferi tinerilor informatii corecte si complete despre perioade din istoria patriei, cu realizarile respective, care scot in evidenta capacitatile neamului nostru, si care ar fi corect sa apara in toate manualele scolare, exemplificand cu: Casa Poporului, amenajarea raului Dambovita, Transfagarasanul, Canalul Dunare – Marea Neagra, toate marile baraje cu lacuri de acumulare, Combinatul metalurgic Galati, Complexul hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier, Industria petrochimica, instalatii de foraj, Comtim-ul, Planul de dezvoltare a Silviculturii Romaniei pe perioada 1980-2010, indiguiri, irigatii, Uzinele „Tractorul” Brasov, ARO Campulung, Dacia, Flota maritima, Sportul de masa, Taberele de odihna, cultura si fortificarea organismului pentru copii si tineret, Fabrica de antibiotice Iasi, Institutul de Seruri si Vaccinuri Bucuresti, Armata Romaniei (o scoala pentru tineret), Festivaluri: „Cantarea Romaniei”, Cerbul de Aur – Brasov, „George Enescu”, „Daciada”, Legea 16 – venituri ilicite, Legea ordinii si linistii publice, Mediul inconjurator cu cei trei „R” (recuperare, refolosire si reciclare a deseurilor), litoralul romanesc cu salba de statiuni, amenajarea traseelor turistice etc., si cea mai mare realizare: Datorii externe „ZERO”.

Lista ar putea continua, nepotii nostri putand sa spuna „Sunt mandru cu tineretea bunicului meu!”; toate cele enumerate fiind realizate in perioada apusa… (buna parte din ele fiind distruse in ultimii ani …).

Dar, in „Ecologistul” gasim si lirica: Eminescu – Floare albastra si „Ne-au luat si relaxarea (sau Rumegusul)” de Romulus Berceni.
Se cuvine sa spunem ca revista a fost editata de Venus Star – Nasaud, director Grigore Iuga, redactor sef Maria Cristina Iuga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *