Unica in Europa, rezervatia cu nuferi din Baile 1 Mai a disparut cu totul

Unica in Europa, rezervatia cu nuferi din Baile 1 Mai a disparut cu totul

Suntem contemporani cu un eveniment istoric. Sub ochii nostri s-a intamplat ceea ce copiii vor ajunge sa le povesteasca propriilor prunci incepand cu „a fost odata…”.

A fost odata in Bihor o rezervatie. Unica din Europa in a carei apa izvorata de milenii din adancuri crestea nufarul termal. De saptamana trecuta, rezervatia nu mai e. Cauza? Apa geotermala din care isi tragea seva nu mai ajunge in lacul cu nuferi, ci se pierde in vilele stabimii din Baile Felix si Baile 1 Mai. Culmea, autoritatile spun ca vinovati de catastrofa ecologica sunt custozii rezervatiei, nu cei care au exploatat fara oprelisti zacamantul termal.

In calea progresului

Nasterea „statiunii” Baile 1 Mai e consemnata din anul 1731, primele constructii fiind ridicate in jurul lacurilor create de izvoarele geotermale aflate la obarsia Paraului Petea. Unul dintre acestea e Ochiul Mare, o adevarata oaza unde creste nufarul termal si traiesc alte doua specii unicat, din regnul animal: melcul relict Melanopsis Parreyssi si rosioara lui Racovita.

Ochiul Mare este singurul loc din Europa unde cele trei specii coexista si se dezvolta intr-un mediu natural creat dinaintea ultimei ere glaciare, adica de aproape 100.000 de ani. In 1932, lacul a fost declarat rezervatie stiintifica, iar in anii ’70 a intrat in custodia Muzeului Tarii Crisurilor. In 2000, Rezervatia Naturala Paraul Petea a fost inclusa in patrimoniul natural national, iar din 2007 a intrat sub protectia unor legi speciale ale Uniunii Europene.

Desi Baile 1 Mai si Felixul isi datoreaza faima lacurilor termale, extinderea celor doua statiuni n-a facut niciodata casa buna cu natura, iar raul s-a accentuat in ultimele doua decenii, cand proprietarii sutelor de vile, pensiuni si hoteluri au inceput sa se alimenteze necontrolat din sursa de apa geotermala care asigura supravietuirea rezervatiei. Aceasta a ajuns sa fie perceputa de localnici nu ca o minune a naturii, ci aproape ca o piedica in calea dezvoltarii zonei. Iar cum la noi interesul individual primeaza asupra celui public, goana dupa pretiosul zacamant l-a secatuit intr-atat incat natura nu l-a mai putut reface. Exploatata in exces, si prin numeroasele licente date de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) unor hoteluri mari, si prin foraje neautorizate facute de proprietarii unor pensiuni mai mici, apa geotermala n-a mai avut presiune sa razbata spre lacul cu nuferi.

Inceputul sfarsitului

Primul semnal serios ca rezervatia din Baile 1 Mai e in pericol de moarte l-au dat custozii de la Muzeu in urma cu exact un an, alertand autoritatile intrucat nivelul si temperatura apei din Ochiul Mare scazusera drastic. Rezervatia a fost salvata in ultimul moment, fiind pusa pe „respiratie artificiala” cu aport de apa de la un foraj din apropiere.

Specialistii au explicat ca situatia era cauzata de furtul de apa din cele doua statiuni, acuzand existenta in zona a peste 100 de foraje ilegale. Prima oara dupa ani de nepasare, autoritatile s-au pus in miscare in luna august a acestui an, cand prefectul Claudiu Pop a ordonat un amplu control in perimetrul statiunilor, prin responsabili de la Prefectura, Politie, ANRM, Garda de Mediu, Muzeu si Primaria Sanmartin. Dar, desi intentia declarata oficial era prinderea hotilor, verificarile s-au facut heirupistic, iar rezultatele au fost dezamagitoare.

Dintre cele 161 de locatii verificate, doar in 8 au fost gasite foraje neautorizate, iar la 15 vile „nici pana in prezent comisia de control nu a gasit proprietarii acasa”, arata ultimul raport al Prefecturii, intocmit abia pe 12 decembrie, cu o intarziere de aproape 4 luni, si asta abia la insistentele BIHOREANULUI. Ce dovada mai clara ca actiunea a fost praf in ochi, reprezentantii autoritatilor fiind mai preocupati de alegerile parlamentare care se apropiau decat de soarta rezervatiei?

Lac termal inghetat

Ironia sortii a facut ca tocmai in pragul alegerilor sa se produca si ireparabilul. Odata cu venirea iernii, hotelurile, pensiunile si vilele au pornit incalzirea (bazata si ea pe apa termala), astfel ca aproape imediat apele care alimentau rezervatia au incetat sa mai ajunga in Ochiul Mare. Lacul cu nuferi a secat complet in mai putin de doua zile, iar pe 7 decembrie din suprafata de un hectar mai ramasesera abia 10 metri patrati de luciu de apa. Si nu calda, ci aproape de inghet si aceasta!

In 8 si 9 decembrie, fundul lacului a inghetat, distrugand atat semintele nuferilor termali, cat si exemplarele de melc relict si de rosioara „refugiate” la adancime pe perioada iernii. Iar cum aceste specii nu pot trai decat in apa termala, la temperaturi constante de peste 180C, specialistii sunt convinsi ca odata cu secarea si inghetarea lacului a pierit si orice urma de speranta ca in apa acestuia ar mai fi ramas ceva viu.

„E prima oara in istorie cand lacul seaca total. Rezervatia se pastreaza doar in conditii de habitat termal, nu poate supravietui in frig. E clar, ceea ce a fost acolo nu mai poate fi vreodata!”, a declarat pentru BIHOREANUL Marton Venczel (foto), seful Sectiei Stiinte Naturale a MTC, explicand dezastrul prin „exploatarea irationala a zacamantului termal din Bai”.

Rezervatia a murit

Alertati de custozi, doi inspectori ai Garzii de Mediu au descins saptamana trecuta in rezervatie, dar n-au mai putut face decat sa constate si ei disparitia apei termale si reducerea lacului la dimensiunile unei simple baltoace reci. „Ochiul Mare a secat complet, iar izvoarele termale nu mai debiteaza apa in lac. E o catastrofa ecologica! Se poate spune ca rezervatia a murit”, afirma comisarul Sever Serbanescu (foto), care si-a inaintat concluziile Prefecturii Bihor si Ministerului Mediului.

Si raportul reprezentantului local al ANRM arata acelasi diagnostic. Radu Miron Avram, pana acum cel mai aprig aparator al ideii ca nu furtul de apa termala, ci seceta din verile trecute ar fi cauzat situatia, admite, totusi, din varful limbii, ca e posibil ca „anumite sonde neidentificate, in exploatare, executate ilegal” sa fi provocat dezastrul.

Pentru ca problema e atat de grava, cu exceptia muzeografilor niciunul dintre ceilalti responsabili nu isi asuma un verdict final, nerecunoscand oficial ca rezervatia s-a distrus, ci prefera sa spere ca la primavara nufarul, melcul si rosioara, acum degerate, vor reinvia prin cine stie ce minune…

De piept cu prefectul

Culmea, autoritatile ii arata acum cu degetul taman pe custozii rezervatiei. „Nu si-au facut treaba! Trebuia sa intervina la timp, sa asigure rapid alimentarea lacului din sursa externa”, spune prefectul Claudiu Pop (foto), care il invinuieste mai ales pe reprezentantul Muzeului in relatia cu Prefectura. „Dl Radu Huza acuza furtul de apa termala, spune ca stie unde sunt foraje ilegale. Dar daca stie cine fura, de ce nu spune? Ne pune bete-n roate!”, s-a enervat prefectul, decis sa ceara Garzii de Mediu amendarea Muzeului.

In replica, muzeograful considera reactia prefectului nefundamentata si exagerata. „Muzeul a monitorizat permanent situatia, dar noi nu avem dreptul sa verificam exploatarile de apa care seaca lacul. Am anuntat autoritatile abilitate sa intervina, insa pentru ca am spus lucrurilor pe nume, am deranjat. Furtul de apa din Baile Felix si Baile 1 Mai este un fapt cunoscut, dar e subiect tabu”, spune Radu Huza, sugerand ca autoritatile ii protejeaza pe hoti. Mai mult, specialistul acuza ANRM si Prefectura ca nici macar in cazul celor catorva foraje ilegale gasite asta-vara n-a fost sesizata Politia ori Parchetul, desi furtul de apa termala este o infractiune sanctionata cu inchisoarea in baza Legii Minelor.

Pentru ca ireparabilul s-a produs, iar loc de intors nu mai este, prefectul cauta variante ca sa mentina cumva in viata macar nufarul termal. Cum? Cu „solutii extreme la o problema extrema”, zice Claudiu Pop. Adica mutandu-l din mediul sau natural intr-o rezervatie „reabilitata”, pe care ar vrea s-o amenajeze, cu excavatorul, in locul Ochiului Mare. Cu o asemenea „rezervatie” reconstituita artificial, este insa clar ca nu ne vom mai putea mandri deloc. Iar turistii straini, obisnuiti sa vina aici pentru unicitatea lacului cu nuferi datand de milenii, vor rade de noi si cu fundul, pentru ca n-am fost in stare nici macar sa pastram ceea ce am primit de la natura…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *