Rezervatia de larice de la Costiui – Maramures

Rezerva?ia de larice de la Co?tiui – Maramure?
Rezervatia de larice de la Costiui – Maramures
Rezervatia de larice de la Costiui – Maramures

In Maramures, la Costiui pe un deal la altitudinea de 575 metri, pe substrat sedimentar in apropierea unui zacamant de sare, circa 40 de exemplare de larice/ zada (Larix decidua) au varste de 135-160 de ani, cu diametre la baza ale trunchiurilor pe la 80-100 cm si inaltimea arborilor de circa 35 metri. Laricele, singura specie de conifer cu frunze cazatoare care apartine de flora spontana a peisajelor carpatine, a fost totusi plantata de om in aceste locuri de la Costiui, asadar constatam o provenienta artificiala, antropica a acestora. Toamna, cand frunzele de larice ingalbenesc, padurea arata atractiv coloristic, peisagistic.

Desemnarea ca arie protejata este realizata prin includerea ei in Hotararea de Consiliu Judetean Maramures 37/ 1994 (si 204/1977 ??). Aria protejata este situata administrativ in satul Costiui din comuna Rona de Sus, are codul 2.576 in Legea 5/2000 si denumirea oficiala “Rezervatia de larice Costiui”; in Legea 5/2000 se mentioneaza doar codul ariei, denumirea ei, localitatea pe a carei teritoriu administrativ este situata ea, precum si suprafata in hectare, fara a se da limitele zonei protejate. Rezervatia are o suprafata de doar 0,7 hectare, avand coordonate N 47 52 28 E 24 02 24; in ultimele doua decenii au fost taiate mai multe dintre exemplarele monumentale, cu ocazia unor “igienizari”, atat legal cat ilegal, altele au fost doborate de vant… asa ca viitorul celor circa 40 de arbori batrani care mai exista, este destul de previzibil.

Limita in format GIS a ariei protejate a fost trasata in cadrul proiectului GEF – Managementul Conservarii Biodiversitatii; ca suport au fost folosite harti topografice 1:25.000 editate de catre Directia Topografica Militara (1982) care au fost scanate, georeferentiate si transpuse in sistemul de proiectie Stereo 70; totodata au fost folosite si imagini satelitare Landsat (2000). Dealtfel, prin analiza hartii care suprapune in GIS ortofotoplanul si limitele oficial-trasate ale ariei protejate, am constatat ca doar o mica parte a celor circa 40 de exemplare de larice sunt incluse in aceasta suprafata (include circa 30% din suprafata acoperita de larice… in schimb circa 50% din suprafata din acel perimetru este o zona diferita, fara astfel de arbori), ceea ce face necesara retrasarea conturului ariei protejate.

Este destul de ciudat cum o astfel de plantatie creata artificial de oameni, a ajuns sa devina arie protejata desemnata pentru protejarea florei si faunei naturale, pentru conservarea diversitatii biologice… in timp ce nenumarate zone cu valori naturale reale din Maramures au fost lasate fara protectia formala care putea sa le ofere o sansa de a persista, paduri valoroase care au fost deja taiate intre timp de drujbasii legali sau ilegali. Daca in aceste conditii pedoclimatice laricele nu face fata concurentei presante din partea florei spontane, specia este o prezenta temporara care se poate mentine doar cu interventie artificiala, din partea omului… avand aici un fel de “gradina botanica” pentru cateva zeci de exemplare de zada. La fel de brusc cum au fost plantati, exemplarele de larice vor dispare din peisaj daca nu sunt inlocuite artificial, prin plantarea unor exemplare tinere. O situatie radical diferita, in care laricele este prezent in mod natural, este cea din Polita cu Crini din Ceahlau (unde exista o arie protejata pe 183 hectare infiintata mai ales pentru larice)… unde specia este bine integrata in ecosistemele zonei, si unde se reinnoieste fara interventii umane.

AUTOR: © dr. Peter Lengyel

PS. Cred ca in careva zi perfecta de toamna, in luminile care sa puna in evidenta culorile bombastice ale galben-rosiaticelor frunze de larice, ar merita sa fac o serie de imagini cu detalii despre trunchiurile lor, despre crengi si ramuri, despre ceva ce o sa fie remarcat pe moment in plimbarea printre ei, admirand estetica locului. Ar fi bine de verificat, exista cumva si ceva exemplare tinere, semintis… sau nu sunt deloc prezente? Plus ca la urmatorul zbor prin Maramures, ar trebui trase cateva cadre spectaculoase cu “padurea” asta care se detaseaza dintre ceilalti arbori ai zonei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *