Rezervatia de zimbri Slivut – Hateg a fost redeschisa. Au ramas doar sase animale

Rezerva?ia de zimbri Slivu? - Ha?eg a fost redeschis?. Au r?mas doar ?ase animale
Rezervatia de zimbri Slivut - Hateg a fost redeschisa. Au ramas doar sase animale
Rezervatia de zimbri Slivut – Hateg a fost redeschisa. Au ramas doar sase animale

Rezervatia de zimbri din Padurea Slivut, aflata la marginea orasului Hateg, a fost redeschisa pentru vizitatori. In ultimele doua luni, din cei 13 zimbri care erau ingrijiti in aria protejata, sapte au murit. Cele mai multe dintre decese au fost cauzate de boala limbii albastre.

„Am redeschis rezervatia, pentru public, deoarece exemplarele care sunt aici, sase la numar, prezinta o stare de sanatate buna. Ne dorim sa nu mai fie cazuri de imbolnaviri la zimbri, astfel incat sa trebuiasca sa inchidem din nou rezervatia”, a declarat Radu Crisan, directorul Directiei Silvice Hunedoara.

Zimbrii ramasi in rezervatia din Hateg sunt monitorizati de medicii veterinari, colaboraboratori ai Directiei Silvice Hunedoara. Medicul angajat al Directiei Silvice Hunedoara care avea grija de animalele din aria protejata a renuntat la activitatea din rezervatie, dupa cele sapte decese.

Ultimul zimbru a murit la inceputul acestei luni, in aria protejata din zona Hategului.

O istorie de peste jumatate de secol

Rezervatia de zimbri de la Hateg a fost fondata la sfarsitul anilor 1950, fiind cea mai veche din Romania. In toamna anului 1958, perechea de zimbri europeni Podarec si Polonka a fost adusa din Polonia intr-un tarc amenajat in Padurea Slivut aflata la trei kilometri de oras.

Cinci ani mai tarziu, un alt bivol salbatic a fost adus tot din Polonia, iar cu timpul animalele s-au inmultit, astfel incat in doua decenii numarul lor a ajuns la 12. O data cu cresterea numarului lor, multe dintre exemplare au fost cedate altor rezervatii si gradini zoolorgice din tara.

Pana in prezent, aproape 50 de pui de zimbru au fost adusi pe lume in padurea Hategului, patru dintre ei fiind nascuti doar in anul 2012. Aria protejata a padurii Slivut, in care traiesc si zimbrii, ocupa aproape 50 de hectare de padure de carpen, stejar si brad. Zona se afla pe lista celor mai importante atractii turistice din judetul Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *