Rezervatia de Zimbri de la Vama Buzaului se extinde si va fi promovata ca areal turistic inedit al Brasovului

Zimbri din Anglia la Vîn?tori Neamt
Rezervatia de Zimbri de la Vama Buzaului se extinde si va fi promovata ca areal turistic inedit al Brasovului
Rezervatia de Zimbri de la Vama Buzaului se extinde si va fi promovata ca areal turistic inedit al Brasovului

Rezervatia va fi extinsa pe 80 ha de padure, suprafata pe care edilii din Prejmer o vor ceda spre folosinta administratiei judetene. Proiectul European de 1,7 milioane de euro prevede asigurarea unui habitat cat mai apropiat de salbaticie pentru zimbri.

Noul areal de padure va trebui imprejmuit si dotat cu echipamente de supraveghere a animalelor prin sistem GPS si video: „Vor fi adusi noi zimbri, dar asta abia dupa extinderea habitatului. Noi dorim ca animalele sa se obisnuiasca intr-un mediu semi-salbatic, iar ulterior sa le stramutam, in libertate, in Muntii Ciucas“, a precizat Mihai Pascu, vicepresedinte al Consiliului Judetean Brasov, citat de mytex.ro.

Sase pui in captivitate

In prezent la Vama Buzaului sunt 18 zimbri. In rezervatie s-au nascut pana acum sase pui de zimbru. „Cam pana la varsta de un an, ei sunt hraniti de mamele lor si abia apoi vor primir hrana ca si restul animalelor. In general, primesc fructe, sfecla, cartofi, dar pe timp de iarna le completam hrana si cu concentrate, care sunt facute din cereale, dar mai au in plus si faina de oase”, ne-a explicat Tica Neagovici (54 de ani), care este ingrijitorul animalelor inca din 2008, de cand s-a deschis rezervatia.

Rezervatia de zimbri din Vama Buzaului

Agresivitatea, o caracteristica

Turistii care vor sa-i vada, trebuie sa aiba grija insa, fiindca zimbrii sunt animale destul de agresive, iar femelele, pentru a-si proteja puii, devin si mai rele. „Intotodeauna, ii insotim pe turisti, fiindca animalele devin agresive foarte repede, iar pentru femele acest lucru nu este bun, fiindca li se incalzeste tare laptele in uger, iar apoi au puii de suferit. Oamenii trebuie sa pastreze o anumita distanta fata de gard si sa nu ii intarate, fiindca sunt animale foarte dusmanoase si imediat incep sa dea cu capul in gard”, ne-a mai spus nenea Tica.

Rezervatia brasoveana „Valea Zimbrilor” este cea de-a patra din tara si a fost inaugurata in 2008, in luna noiembrie, in urma unui proiect de dezvoltare turistica a zonei, sustinut de Consiliul Judetean Brasov, Agentia de Dezvoltare Durabila a Judetului (ADDJ) Brasov si primariile din Prejmer si Vama Buzaului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *