„Rezervatia naturala Arpasel – o arie protejata valorizata”- final de proiect

Sambata trecuta, 30 octombrie 2010, organizatia neguvernamentala cu profil de protectia mediului Societatea „Progresul Silvic” din Sibiu a incheiat Proiectul „Rezervatia Naturala Arpasel- o arie protejata valorizata”, unul dintre cele mai importante demersuri organizat si coordonat de acest organism in ultimii ani.  Proiectul a fost finantat de MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, iar la implementarea acestuia si-au adus contributia, alaturi de beneficiarul direct, si partenerii: Directia Silvica Sibiu, Primaria comunei Cartisoara, Primaria comunei Arpasu de Jos, Serviciul Public Judetean Salvamont Sibiu.
Dr. ing. Mirela Stanciu, directorul de proiect, ne-a informat ca in cadrul acestei actiuni au fost organizate mai multe activitati, fiecare dintre acestea contribuind la atingerea scopul initial  al proiectului, acela de a contribui la dezvoltarea durabila a comunitatilor din zona ariei protejate Arpasel, prin utilizarea eficienta a resurselor naturale, promovarea turismului, a valorilor culturale traditionale, conservarea speciilor, habitatelor si a peisajului. De asemenea, la finalul proiectului s-a concluzionat ca au fost realizate si obiectivele specifice propuse, si anume: constientizarea populatiei judetului Sibiu privind importanta conservarii biodiversitatii; promovarea ecoturismului ca mijloc de educatie si odihna activa; implicarea comunitatilor locale in activitati de voluntariat privind conservarea habitatelor naturale si a biodiversitatii in Rezervatia Naturala Arpasel; constientizarea populatiei locale privind produsele locale importante pentru conservarea naturii  (High Nature Value Products); sprijinirea dezvoltarii durabile a zonei Balea.
Din programul de activitati organizate in cadrul proiectului „Rezervatia Naturala Arpasel- o arie protejata valorizata” au facut parte urmatoarele evenimente: <<Ziua Rezervatiei naturale Arpasel>> si Targul producatorilor si traditiilor locale (Arpasu de Jos- 4 iulie 2010); expozitia permanenta de fotografie cu tematica <<Biodiversitatea inseamna viata>> (Muzeul <<Badea Cartan>> din Cartisoara); refacerea podetelor distruse de viituri si a unui refugiu in rezervatie; actiuni de igienizare desfasurate, cu implicarea unor studenti voluntari de la specializarea <<Inginerie si protectia mediului in agricultura>>, Facultatea de Stiinte Agricole, Industrie Alimentara si Protectia Mediului- Universitatea <<Lucian Blaga>> din Sibiu, (ultima actiune de igienizare din cadrul proiectului s-a desfasurat saptamana trecuta, cu studentii din anul IV, in zona turistica situata intre Cartisoara, Transfagarasan si Valea Laitei) etc.
Tot in cadrul proiectului, s-a desfasurat o campanie de informare in randul elevilor de la scolile din localitatile limitrofe rezervatiei, finalizata prin organizarea unui concurs pe tema conservarii biodiversitatii. La concurs au participat 120 de elevi din scolile generale cu clasele I-VIII din localitatile Arpasu de Jos, Arpasu de Sus si Cartisoara, cu lucrarile acestora organizandu-se, in fiecare din cele trei scoli, cate o miniexpozitie. Efortul elevilor a fost rasplatit cu diplome de participare si dulciuri.
Echipa de implementare a realizat si o carte, intitulata <<Zona montana a judetului Sibiu- sursa unei alimentatii ecologice>, aparuta sub egida Editurii Universitatii <<Lucian Blaga>> din Sibiu.
Despre Rezervatia Arpasel

Rezervatia Naturala Arpasel a fost infiintata in anul 1961 si are in prezent Avizul Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii al Academiei Romane (nr. 1922/10.07.2006). Ea este situata pe teritoriul administrativ al comunelor Arpasu de Jos si Cartisoara din judetul Sibiu, avand o suprafata de 736 ha.
Rerzervatia face parte din cei 6989,2 ha ai „Golului alpin al Muntilor Fagaras, dintre Suru si Podragu”, arie protejata mentionata la pozitia 2709. Posibilele cai de acces in reazervatie sunt numai cele de „picior” si cele aeriene.
Vegetatia si flora sunt structurate pe urmatoarele etajele de vegetatie: fagete (550 – 900 m); paduri in amestec (800-1250 m); molidisuri (1200-1650 m); tufisuri subalpine (1600-2200 m),  pasuni si gol alpin (2200-2507 m). In RFA sunt 219 specii de cormofite, grupate in 20 de asociatii vegetale. Fauna – aici traiesc in jur de 100 de exemplare de capra neagra si cca. 40 de marmote, prioritare fiind efectivele de capra neagra.
Cel mai spectaculos element al Masivului Fagaras, in ansamblul sau, este cel peisagistic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *