Rezervatia Nemira, coltul salbatic de natura cu flori de colt si sclipeti

Rezerva?ia Nemira, col?ul s?lbatic de natur? cu flori de col? ?i sclipe?i
Rezervatia Nemira, coltul salbatic de natura cu flori de colt si sclipeti
Rezervatia Nemira, coltul salbatic de natura cu flori de colt si sclipeti

Rezervatia naturala Nemira este o arie protejata de interes national, situata pe teritoriul judetelor Bacau (90%) si Covasna (10%). Are o suprafata de 3.490 de hectare si este bogata in paduri de conifere, dar si in specii de flori ocrotite. Padurea din Rezervatia Naturala Nemira este situata intre 400 si 1.639 de metri altitudine.

Traseele din muntii Nemira atrag turistii datorita peisajelor deosebite si salbaticiei zonei. Desi cu inaltimi mai modeste, muntii ofera in permanenta surpriza descoperirii unor locuri cu adevarat minunate. In zona rezervatiei naturale Muntii Nemira se practica un turism de recreere sau, altfel spus, un turism „verde” sau „ecologic”. Odata ajunsi aici puteti admira natura in adevarata ei splendoare, ori va puteti delecta cu drumetii montane si partide relaxante de pescuit.

Pentru iubitorii de munte exista doua trasee recomandate, ambele cu plecare din statiunea Slanic Moldova. Punctele finale ale acestora sunt Farcul Mare (Varful Nemirei de 1.700 de metri) si Farcul Mic (Varful Nemirei de 300 de metri). Pe langa acestea, cei mai indrazneti dintre turisti se pot aventura spre Varful Sandru, care are o inaltime de 1.639 de metri. Primele doua trasee, recomandate de specialisti, au o lungime de 5 kilometri si se parcurg, la pas, in aproximativ doua ore.

„Turistii pasionati de munte pot admira o vegetatie unica, specifica zonei Nemira, peisaje inedite si apele involburate ale Barzautei, pline de pastravi. Totodata, in lunile de toamna iubitorii muntelui pot auzi boncanitul cerbilor”, explicat Ionel Dumitru, sef Birou fond forestier.

El a mai explicat ca planta numita sclipetii, sau ochii soricelului, sunt flori care cresc numai in aceasta zona.

“Sclipetii sunt plante endemice, adica care se gasesc doar intr-o singura zona, in cazul nostru in rezervatia Nemira”, a mai adaugat Ionel Dumitru.

“Flora si fauna din Rezervatia Nemira cuprinde o diversitate de specii de plante, mamifere, pasari, reptile, amfibieni, nevertebrate. Importanta si calitatea rezida tocmai din abundenta numerica si diversitatea speciilor de vietuitoare. In acest sit au fost semnalate noua habitate. Aria Naturala Nemira are un grad ridicat de accesibilitate, datorita retelei bogate de drumuri auto forestiere cat si a drumurilor petroliere din zona, ceea ce in timp poate prezenta un potential pericol din punct de vedere al biodiversitatii”, a explicat Viorel Ghelasa, seful Directiei Silvice Bacau.

Valea Uzului, un baraj natural

Rezervatia Naturala Nemira apartine in totalitate bazinului hidrografic al Trotusului. Prezenta straturilor de roci dure, traversate de parauri, permite local dezvoltarea fie a unor mici cascade (in Slanic) ca si a unor sectoare de defilee (pe Uz in zona barajului, pe Slanic aval de satul Ciresoaia). Bogatia de ape pe suprafata este completata prin lacul de baraj natural Balatau,ca si de acumularea de la Poiana Uzului.

Lacul Valea Uzului este un baraj natural, situat la o altitudine de 532 m, la 4 km de Salatruc, ce este declarat monument al naturii, prin apartenenta sa la Rezervatia Naturala Muntii Nemira. S-a format in anul 1883 datorita unor alunecari de teren ce au blocat raurile Izvorul Negru si Uz, concomitent cu ploile puternice ce s-au prelungit din vara pana toamna tarziu. Lacul Valea Uzului are o suprafata de 4,5 ha si o adancime de 3 metri.

Apele freatice prezinta importanta atat pentru alimentatie cat si prin izvoarele minerale, folosite in terapeutica la Slanic.

Conditii climatice

Temperatura medie anuala oscileaz intre 7,90C si 4,80C, invers proportional cu altitudinea (gradient termic 0,60C/100 m) cu influentele generate de relief si de miscarile de aer. Mediile lunare maxime se inregistreaza in lunile iulie – august, iar minimele in lunile decembrie – ianuarie.

Cantitatea medie anuala de precipitatii atmosferice este de 738 mm si variaza in limite largi datorita neuniformitatii orografice. Repartitia precipitatiilor in cursul anului este in general neuniforma cu maxim in luna iunie si minim in lunile de iarna. Umezeala relativa a aerului inregistreaza valori relativ mari pe tot parcursul anului, avand o medie anuala de 23%.

Posibilitati de cazare

Pensiunea cea mai cautata din zona de catre turisti este Casa Creanga, situata in cartierul Galean din orasul Targu Ocna, aflata la aproximativ 500 de metri de soseaua principala. La preturi intre 100 si 150 de lei/noapte, turistii pot beneficia de piscina, loc de joaca pentru copii, sauna si sala de fitness.

In aceeasi localitate, situata la poalele dealului Magura, se mai gaseste un strand cu apa sarata, aflat langa mina de sare Trotus. Orasul Targu Ocna se afla la aproximativ 10 kilometri de statiunea Slanic Moldova, locul de pornire spre cele doua trasee ce duc spre varfurile Nemirei.

Cai de acces

Accesul spre traseele din muntii Nemira se poate face din Darmanesti (localitatea Salatruc, in apropiere de Barajul Poiana Uzului), din comuna Dofteana, din Slanic Moldova (din statiune si zona popasului turistic), din comuna Oituz (localitatea Poiana Sarata), din pasul Oituz si din judetul Covasna (comunele Lemnia, Bretcu si Estelnic).

Cai de acces: Drum National Adjud – Comanesti, care trece prin orasul Tg. Ocna si Drumul Judetean Tg. Ocna – Slanic Moldova;

C.F.R. Adjud – Ciceu, cu garile Salina – Tg. Ocna, Dofteana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *