Rezervele-surpriza de petrol ofera o sansa nesperata tarilor cuprinse de criza din Europa. Noul norocos este Irlanda

Europa de Sud-Est spera ca explorarea gazului natural din Marea Neagra o va ajuta sa diminueze dependenta de gazul rusesc
Rezervele-surpriza de petrol ofera o sansa nesperata tarilor cuprinse de criza din Europa. Noul norocos este Irlanda

Dupa Grecia si Cipru a venit randul Irlandei sa isi puna in petrol sperantele pentru revenirea economiei.

Descoperirea unor zacaminte in Marea Celtica i-ar putea permite tarii sugrumate de datorii sa isi acopere consumul intern sau chiar sa devina ex­por­tator de titei. Desi cantitatea recu­perabila este minuscula pe langa depo­zitele descoperite recent de Norvegia in Marea Nordului, exploatarea zaca­mantului ar crea locuri de munca si aduce noi venituri, extrem de necesare in Irlanda, scrie Wall Street Journal.

Campul Barryroe, situat la 70 km de litoralul Irlandei, contine, potrivit ultimelor estimari, pana la 1,7 miliarde de barili de petrol, din care aproxi­mativ 280 milioane barili ar fi recuperabili, apreciaza compania Providence Resources, care detine licente pentru majoritatea blocurilor offshore ale tarii.

Productia ar putea atinge un maxim de 100.000 de barili pe zi la fiecare platforma de extractie. Irlanda a consumat 142.000 de barili de petrol pe zi in 2011, dar nu a produs niciun baril, potrivit statisticilor grupului BP.

Providence cauta acum parteneri pentru a finanta dezvoltarea campului, costurile putand ajunge la 3,2-4,3 mld. euro. Barryroe a fost descoperit in urma cu mai multe decenii, dar productia a fost abandonata din cauza rentabilitatii scazute. In mare parte din anii ’70, cand Barryroe a fost sondat de compania Esso, in prezent o unitate a grupului american ExxonMobil, pretul petrolului era de 10-15 dolari pe baril, fata de aproximativ 100 de dolari in prezent.

„Acelea au fost alte vremuri, cand tehnologia nu exista, regimul fiscal era diferit, pretul era mic si nu exista infrastructura. Au trecut 30 de ani si toate acestea s-au schimbat”, a spus Tony O’Reilly, directorul general al Providence.

Compania sustine ca progresele tehnologice si dezvoltarea infra­structurii, impreuna cu pretul mai ridicat al titeiului, fac ca exploatarea sa fie acum viabila.

Anul trecut, Providence si partenerii acesteia au investit 500 mil. dolari intr-un program pe doi ani pentru explorarea a sase bazine din marile irlandeze cu scopul de a dovedi rentabilitatea exploatarii resurselor existente si de a gasi unele noi.

Rezervele de hidrocarburi ar putea ajuta Irlanda sa depaseasca criza declansata de colapsul pietei imobiliare in 2008. Dupa ce guvernul a fost nevoit sa solicite ajutor financiar international, tara a indurat cinci ani de austeritate in care rata somajului a crescut de peste trei ori, la 14,8%.

Grecia, care se afla intr-o situatie si mai disperata decat Irlanda, vede si ea o speranta in petrol. Acest stat a primit recent opt oferte de la companii pentru explorarea si exploatarea a trei blocuri din vestul si nordvestul tarii, care ar contine pana la 280 mil. barili de petrol. In plus, mai multe studii indica posibilitatea ca marile grecesti la sud de insula Creta sa ascunda in jur de 3.500 mld. de metri cubi de gaze naturale, suficient cat sa acopere consumul Uniunii Europene pe sase ani, si 1,5 mld. barili de petrol, noteaza Thomson Reuters.

Cipru, care cauta ajutor financiar de la UE si Rusia, a primit de asemenea oferte pentru un numar de blocuri offshore in bazinul Levantului din estul Marii Mediterane, unde Liban si Israel au descoperit rezerve substantiale de gaze naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *