ReZoorganizare

Gradina Zoologica a Craiovei nu indeplineste nici una dintre cerintele de autorizare prevazute in lege. Mai grav este ca primaria a intarziat un an reorganizarea, fiindca functionarii nu au actualizat studiul de fezabilitate aprobat in iunie 2007.
organizare la gradina zoologica
Animalele de la Gradina Zoologica din Craiova mai au de asteptat pana sa se bucure de atentia autoritatilor. De fiecare data cand oamenii primariei se trezesc sa faca un studiu pentru reamenajare, acesta devine inutil: ori nu sunt bani, ori nu e spatiu, ori specialistii nu stiu ce trebuie sa faca atunci cand se modifica legislatia. Asa a ajuns Primaria Craiova sa propuna abia in aceasta luna consiliului local municipal reactualizarea unui studiu de fezabilitate care putea fi la fel de usor aprobata in urma cu un an. „Prin adresa nr. 11.534/2008 (din 8 iulie – n.r.), Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile ne-a adus la cunostinta ca, pentru asigurarea cadrului legal pentru finantarea obiectivelor de investitii din cadrul subprogramului, este necesar ca studiul de fezabilitate pentru obtinerea finantarii sa fie reactualizat in conformitate cu Ordinul nr. 1798/2007 (din noiembrie – n.r) pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei de mediu (…)”, se arata in raportul de specialitate al Directiei de Servicii Publice. In aceasta vreme, exemplarele de la Gradina Zoologica din Parcul „Nicolae Romanescu” traiesc in custi si in conditii care in Europa sunt interzise de 30 de ani. Intrebati de ce au avut nevoie de atata timp ca sa modifice niste cifre, raspunzatorii sustin ca, de fapt, normele au mai fost ajustate o data, pe la mijlocul anului 2008, prin alt ordin al ministrului mediului, explicatie care nu se regaseste insa nici in raportul Directiei Servicii Publice, nici in adresa nr. 11.534 a Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile. „Vechiul studiu, din iunie 2007, nu mai indeplinea cerintele Uniunii Europene in privinta suprafetelor care revin fiecarui exemplar din Gradina Zoologica. Dupa aceste cerinte au fost modificati indicatorii tehnici, in 2008, tot printr-un ordin al ministrului mediului. Nu stiu acum ce numar are actul”, a spus Ion Petre, directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL).

Copie dupa habitat

Potrivit studiului de fezabilitate, pentru reamenajarea Gradinii Zoologice din Parcul „Nicolae Romanescu” este nevoie de 2,5 milioane de lei, 75% din fonduri urmand sa fie alocate din bugetul de stat, iar restul de 25% – din bugetul local. „Daca reactualizarea este aprobata, in primavara anului viitor putem trece la fazele de proiectare si de executie”, a mai aratat directorul Petre. In noua Gradina Zoologica, leul s-ar plimba printr-un tarc de 900 de metri patrati, iar ursul, pe 800 de metri patrati. Adaposturile ar fi placate cu panouri „stanca artificiala”, iar in tarcuri ar fi copiate cat mai fidel caracteristicile habitatului respectivelor specii. In prezent, in Gradina Zoologica, traiesc 102 exemplare din 30 de specii de mamifere si 76 de exemplare din 22 de specii de pasari, pe care autoritatile intentioneaza sa le pastreze.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *