Rezultatele strategiilor de mediu se vor vedea de abia peste 40 de ani

Daca omenirea va incepe in acest moment strategii sustinute de protectie a mediului, primele rezultate se vor vedea de abia peste 40 de ani, a estimat Nick Mabey, reprezentant al organizatiei nonprofit E3G. El sustine ca asa-zisa „decarbonizare” a aerului nu este atat de costisitoare pe cat ar crede guvernele, ba mai mult, poate sa nu coste nimic in plus. „In Marea Britanie s-au castigat 80 de miliarde de lire sterline profit pentru economie, in urma programului de decarbonizare (…) Cine tine numaidecat sa faca economii acum, in privinta cheltuielilor pentru siguranta mediului, sunt aceia care nu-si permit sa suporte costurile. Problema este ca generatia viitoare va trebui sa plateasca pentru ca sa curete din urma acolo unde s-a poluat”, a spus Nick Mabey, in cadrul unei debzateri organizate miercuri la Bucuresti de catre E3G, Centrul Regional de Protectie a Mediului si Ambasada Britanica.

John Ashton, directorul general E3G, a explicat de ce anume investitiile in noi resurse pot fi profitabile: „La nivel macro, costurile nu vor fi coplesitoare, pentru ca se vor imparti intre statele membre. Pe termen lung, insa, costurile sunt, practic, zero, fiindca economia bazata pe emisii reduse de carbon va genera un profit mai mare decat costurile initiale, prin economisirea resurselor si prin crearea de locuri de munca. Nu se vor folosi fonduri de la bugetele de stat, ci fonduri UE, structurale si de coeziune”.

Tarile in curs de dezvoltare – mari poluatoare

De ce sunt neaparat necesare investiile in „decarbonizarea” aerului? Nick Mabey explica, in brosura „Europa in lume”: fiindca se asteapta ca, in urmatorii 25 de ani, consumul de energie, mai ales cea produsa de combustibilii fosili, sa creasca cu circa 55%. Apoi, pana in 2030, emisiile de carbon produse de consumul mondial de energie se asteapta sa creasca pana la 60%.

„Potrivit acestui scenariu, intre 2004 si 2030, peste trei sferturi din cresterea mondiala a emisiilor de carbon se vor datora tarilor aflate in curs de dezvoltare. Doar China este responsabila de aproximativ 39% din cresterea nivelului global de emisii si se estimeaza ca va lua locul SUA, ca cel mai mare emitent pana in anul 2010 (…) Cererea de curent electric necesar pentru a sustine cresterea Chinei este atat de mare, incat se pune in functiune o noua mare centrala electrica pe baza de carbune, de 1 Gigawatt, o data la cinci zile. Chiar si cu aceasta rata fenomenala, China reuseste cu greu sa faca fata noii cereri”, se arata in brosura „Europa in lume”. Toate aceste centrale folosesc o tehnologie ce foloseste carbune pulverizat. Prin aceasta metoda, cantitatea de dioxid de carbon rezultat prin arderea carbunelui, se elibereaza in atmosfera. Pentru a mai „curata” aerul, China si-a propus sa reduca cu 20% consumul energetic pe unitate a PIB-ului, pana in anul 2010. Tot pana atunci, aceasta intentioneaza sa creasca cu pana la 15% procentul de surse de energie regenerabila

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *