Richis si Copsa Mare: o reteta simpla de turism verde

LECTIA DE ECOLOGIE. Mai multi expati au cumparat vechi case sasesti din Copsa Mare si Richis, judetul Sibiu, pe care le-au renovat dupa standardele arhitectonice vechi, respectand cu strictete reguli saxone stravechi. Apoi au deschis pensiuni sau case de vacanta care atrag mai ales turisti straini.turism ecologic

Indragostite de frumusetea zonei, Giovanna Bassetti si Tony Timermann, prima italianca, a doua olandeza, au investit in refacerea unor cladiri de patrimoniu.

Au pastrat fatadele, acoperisul si structura saxone, au cumparat mobila veche pe care au reconditionat-o si au adaugat cateva elemente moderne, dar a caror prezenta nu deranjeaza ochiul. Astfel, in casele lor gasiti bucati de istorie, mobila veche de cateva secole, mobila noua dar facuta aidoma celei vechi, dar si fotolii de la Ikea. De asemenea, la nivel de instalatii sanitare, vizitatorii se bucura de tot confortul modern.

Povestea casei de oaspeti din Richis

Un sat in care au ramas mai putin de 20 de sasi. Majoritatea in varsta. Restul sasilor au emigrat la inceputul anilor „90. In urma lor, in casele parasite s-au instalat romani sau romi. In sat locuiesc si cativa unguri. „Oamenii de aici sunt total diferiti fata de bucuresteni spre exemplu. Aici sunt romi, unguri, saxoni si romani. Iubesc acest mix, noua ne face bine”, spune Tony Timermann, care odata iesita la pensie, s-a retras la Richis, cu sotul ei.

Au lucrat in domeniul sanatatii si, cu banii pusi deoparte, au cumparat un teren pe care l-au transformat in camping. Apoi au cumparat barul si magazinul satesc, pe care le-au renovat aproape integral. A urmat casa parohiala, care acum este casa de oaspeti. Totul la pretul de 50.000 de euro.

Tony a venit in Romania de mai multe ori si se declara indragostita iremediabil de Transilvania. Originara din Friesland, ea spune ca aici a gasit fericirea, desi a costat-o o mica avere. „Nu a fost usor, a fost foarte greu, ne-a dat multe dureri de cap si am cheltuit si multi bani. Toti, banii nostri. Acum suntem fericiti”.

Excursii cu caruta

La 5 kilometri distanta de Biertan, satul Richis este un microunivers de descoperit, pe jos, pe bicicleta sau cu caruta. Campingul familiei Timermann are dusuri, masina de spalat, magazin si mic dejun inclus in pret. Costul pentru doi adulti este de 11 euro pe zi.

De asemenea, turistii pot alege „tur pentru ochi”, in cadrul caruia pot vizita fie bisericile fortificate, sau pot lua masa cu ciobani, sau pot studia pasari. Mai multe detalii gasiti aici.

Tony (foto, stanga) si-a luat asupra ei sarcina de a ridica nivelul zonei, de a atrage turisti care sa aduca venituri localnicilor. A inceput prin a schimba unele metehne locale. Spre exemplu, dupa ce a preluat barul, a refuzat sa vanda alcool pe datorie. „Le spunem ca daca vrei sa bei, trebuie sa platesti”. La magazin, situatia e un pic diferita, iar localnicii de incredere pot cumpara produse pe datorie.

A mai avut de furca si cu incapatanarea vanzatorilor care refuzau sa scaneze produsele vandute si sa dea bonuri fiscale. „Nu le placea si nu faceau asta. Apoi a venit un control de la Garda Financiara si am primit o amenda”, povesteste ea. A platit amenda, dar le-a atras atentia ca daca se mai intampla, ei vor plati amenda. La urmatorul control au primit o noua amenda, din acelasi motiv. „Le-am zis ca a venit randul lor sa plateasca si ei au crezut ca glumesc. Au ras. Le-am zis ca in 10 zile trebuie sa plateasca. Asa ca au platit si au invatat ce trebuia”.

De doi ani de cand locuieste permanent aici, Tony vorbeste din ce in ce mai bine limba romana. „Cand am venit aici la Richis, am mers cu ea din usa in usa si oamenii o cunoasteau si o apreciau”, spune directorul Fundatiei Ratiu Romania, Rares Craiut, implicat in organizarea unui festival local de cultura, traditii, gastronomie, la finalul lunii iulie.

Mama a trei copii care traiesc in Olanda, dar vin des la Richis, Tony iubeste oamenii locali, caracterul lor, stilul de viata. „Avem multe de invatat de la ei. Si ei au de invatat de la noi”.

Expatii lupta pentru conservarea traditiilor

Si Tony si Giovanna se lupta sa ii convinga pe localnici sa nu strice fatadele caselor, sa nu le vopseasca in culori stridente, sa nu strice acoperisul si sa nu le puna termopane. Giovanna, care este iubita si respectata de localnicii din Copsa Mare, la 2 kilometri de Biertan, ii ajuta pe cei care isi repara casele cu var, pigment si nisip.

Odata ce a ajuns in zona si s-a abatut de la drumul national, descoperind Copsa Mare, Giovanna s-a decis ca aici vrea sa locuiasca. A cumparat prima casa si a renovat-o. Partea cea mai grea a fost sa gaseasca mesteri locali care sa refaca structura cladirii si fatada in spiritul arhitecturii saxone. Acum are o echipa de meseriasi din zona cu care lucreaza si pe care ii recomanda si altora.

„Mai intai le-am facut forme legale si apoi i-am angajat”. Desi lupta cu birocratia si reticenta autoritatilor locale nu a fost usoara, Giovanna se poate mandri astazi cu cele cateva case care alcatuiesc pensiunea ei. Oficial, vara aceasta deschide casele de vacanta, care poarta diferite nume, in functie de culoarea in care sunt zugravite. Evz a scris povestea Giovannei in 2008.

Un model de afaceri

Confortul turistilor e in grija Corneliei, cea care gateste si face curat in case. Locuieste vizavi de Casa Verde, prima achizitie a Giovannei. „Cand ne-a vazut ca ne instalam aici, Cornelia a venit si ne-a intrebat daca nu avem nevoie de ajutor. Si asa am angajat-o”. Si ca sa o stimuleze, nu ii ofera un salariu fix, ci un procent la fiecare turist. „Sunt oameni care au revenit aici pentru anumite feluri de mancare pe care le face Cornelia”, spune Giovanna.

Adesea, oamenii se intreaba ce ii iese din toata afacerea Giovannei (foto), mai ales ca pana acum a investit multi bani in renovarea caselor si de curand a deschis pensiunea. „Castig frumusete. Frumusetea e ceva care bucura ochii. Aici fiecare lucru are o poveste si ma imbogateste sa o aflu. Nu castig bani. Renovarea e foarte scumpa”.

Ea promoveaza, prin pensiunea de la Copsa Mare, turismul verde, mersul de bicicleta, drumetiile si le ofera turistilor ocazia de a merge la calarit, de a vizita ferme traditionale, de a iesi la picnic, dar si la vanatoare de trufe.
Aflati aici cum sa ajungeti in zona.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *