Riscul vanatorii de balene

Repetarea unor incidente violente intre balenierele japoneze si aparatorii balenelor, in Oceanul austral, s-a incheiat cu avarierea unui catamaran al ecologistilor.Sea Shepherd Conservation Society

Cand niciunul dintre adversari nu cedeaza, riscul unui accident creste. Cele doua parti amintite se cearta furibund in privinta circumstantelor coliziunii dintre Ady Gil, un vas al organizatiei ecologiste Sea Shepherd Conservation Society, utilizat in lupta impotriva balenierelor japoneze, si nava nipona Shonan Maru 2. Cu toate acestea, se stie ca accidentul s-a produs in timpul confruntarii dintre baleniere si activistii care incercau sa le opreasca.

In timpul campaniei precedente, fondatorul organizatiei Sea Shepherd, Paul Watson, amenintase ca va lovi cu nava sa o baleniera japoneza. Tot el a redenumit „Yellowpeace” organizatia „Greenpeace”, din cauza ca aceasta din urma refuza sa recurga la actiuni violente. In 2007, in cursul unui interviu acordat publicatiei „The New Yorker”, Watson s-a laudat ca a sabordat deja zece vase.

Japonezii au raspuns cu aceeasi agresivitate, aparandu-si ceea ce considera a fi dreptul lor, adica vanatoarea de balene. Nava Shonan Maru 2 are ca misiune asigurarea „securitatii flotei”, folosind in acest scop tunuri cu apa foarte puternice.

Ancheta demarata dupa naufragiul catamaranului Ady Gil va stabili, probabil, ce vina are fiecare parte. Nu trebuie, insa, pierdut din vedere ca incidentul n-ar fi avut loc daca Japonia ar fi renuntat la asa-zisul program stiintific de vanatoare a balenelor. Din cauza acestui program, in fiecare an dispar cam 1.000 de balene din Oceanul austral.

Noua Zeelanda si Australia afirma de multa vreme ca nu este nevoie sa ucizi balenele pentru a le studia. Realitatea e ca, sub „umbrela” acestui program, japonezii se aprovizioneaza cu carne de balena.

Cand le-a luat apararea, in decembrie trecut, vanatorilor de balene, seful diplomatiei nipone, Katsuya Okada, nici nu s-a obosit sa evoce argumentul stiintific. El le-a spus jurnalistilor ca, „desi consumul de carne de balena nu face parte din cultura occidentalilor, cred ca obiceiurile alimentare sunt parte integranta a culturii si trebuie respectate ca atare”.

Okada ar fi trebuit sa adauge ca la fel de important e ca tarile sa respecte acordurile pe care le-au ratificat. Vanatoarea de balene a fost interzisa in virtutea unui moratoriu ce dateaza din 1986 si la care a aderat si Japonia.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *