Risipa de alimente, condamnata international, de Ziua Mondiala a Mediului

Unilever, în parteneriat cu Grupul Genesis Biopartner, a dat startul transform?rii alimentelor expirate în energie
Risipa de alimente, condamnata international, de Ziua Mondiala a Mediului
Risipa de alimente, condamnata international, de Ziua Mondiala a Mediului

In fiecare an, la data de 5 iunie se celebreaza Ziua Mondiala a Mediului, zi instituita de Adunarea Generala a Natiunilor Unite si care reprezinta elementul cel mai important al Programului Ecologic al Natiunilor Unite.

Tema pentru Ziua Mondiala a Mediului din acest an este: “Gandeste. Mananca. Salveaza”.

„Prin alegerea acestei teme se doreste desfasurarea unei campanii de incurajare a actiunilor/masurilor care conduc la reducerea risipei de alimente si de resurse naturale in general”, a declarat directorul Agentiei de Protectie a Mediului Suceava, Vasile Osean.

Pentru a marca Ziua Mondiala a Mediului, Agentia pentru Protectia Mediului Suceava va organiza maine, la ora 11.00, un simpozion cu tema “Utilizarea resurselor naturale si a alimentelor in contextul dezvoltarii durabile”. Simpozionul va avea loc in sala de sedinte a APM Suceava. La aceasta actiune sunt invitati elevi de la eco-scoli, ONG-uri de mediu din judet si reprezentanti ai autoritatilor publice judetene si locale. In cadrul simpozionului vor fi prezentate lucrari atat de catre reprezentanti ai APM Suceava, cat si de unii invitati. La sfarsitul manifestarii vor fi acordate diplome, din partea APM Suceava, pentru ONG-uri, scoli, institutii etc., care s-au remarcat in domeniul protectiei mediului.

Un studiu comandat de Organizatia Natiunilor Unite arata ca, anual, aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente se risipesc. Mai exact 33% din totalul productiei mondiale de mancare se arunca, in timp ce aproape un miliard de locuitori nu au ce manca. Aceasta cantitate de alimente risipita este echivalenta cu cea produsa in intreaga Africa sub-sahariana. In tarile subdezvoltate risipa este cauza unei infrastructuri slabe, iar in tarile dezvoltate atat comerciantii, cat si cumparatorii se grabesc sa duca la gunoi mancarea, desi termenul de valabilitate nu a expirat.
Campania din acest an propune unirea eforturilor tuturor celor care pot lua masuri (de la fiecare cetatean in parte pana la forurile care detin puterea de decizie) pentru reducerea risipei de alimente si minimizarea impactului asupra mediului al productiei de alimente si al proceselor de productie alimentara fortata. Aceste masuri vor conduce si la economisirea banilor, eficientizarea productiei si la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *