Robin Barnett : „Folosirea energiei eoliene, o solutie pentru economia din Romania”

Ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, spune ca Regatul Unit este pe primul loc la nivel mondial in ceea ce priveste obtinerea de energie eoliana pe mare. De asemenea, diplomatul sustine ca guvernul britanic investeste miliarde de lire sterline in transportul ecologic. Englezii vor putea primi in curand subventii de cate 5.000 de lire sterline pentru a-si cumpara masini electrice.turistii in Anglia

„Adevarul”: Cati bani de la statul britanic se duc in fiecare an in domeniul protectiei mediului?

Robin Barnett: In perioada 2008-2011 au fost alocate 50 de miliarde de lire sterline pentru reducerea emisiilor de carbon. Estimam ca astfel vor fi create aproximativ 900.000 de locuri de munca eco. Din aceasta suma, 9 miliarde de lire sterline sunt alocate cresterii eficientei energetice atat in sectorul public, cat si in cel privat.

De exemplu, pot fi acordate stimulente pentru izolarea termica a instalatiilor industriale sau se pot face reduceri de TVA la materiale ecologice. Pe de alta parte, 6 miliarde de lire sterline vor fi folosite pentru dezvoltarea surselor de energie regenerabila. Pentru tehnologiile verzi sunt alocate 1,7 miliarde lire sterline, iar pentru managementul deseurilor circa 2,5 miliarde.

Cum a imbunatatit Marea Britanie transportul in comun, in ideea de a fi cat mai putin poluant?

Peste 23 de miliarde de lire sterline vor finanta programe dedicate transportului public si sprijinirii industriei de vehicule electrice. Transportul in comun produce 20% din totalul emisiilor poluante din Marea Britanie. Prin urmare, vrem sa implementam un sistem de transport mai curat si eficient.

De aceea, Guvernul de la Londra a publicat vara aceasta o strategie de reducere a emisiilor de carbon ce vine in completarea unui pachet anti-criza de peste 2 miliarde de lire sterline pentru sectorul auto si al tehnologiilor „verzi”. In plus, incercam sa reducem emisiile de carbon in transportul feroviar. Oricum, acest tip de transport este mult mai „verde” decat cel cu masina.

Sunt multi biciclisti in Marea Britanie…

Da, promovam activ si alte mijloace de transport. Estimam ca cel putin 60% din populatia Marii Britanii poate folosi bicicleta pentru o cursa de maximum 15 minute ca sa ajunga la gara sa ia trenul. Avem un program de 5 milioane de lire sterline pentru modernizarea facilitatilor de transport cu bicicleta.

Cum veti sprijini industria masinilor electrice?

Guvernul britanic a lansat anul acesta o initiativa de a sprijini productia si cererea de masini electrice si a alocat 400 de milioane de lire sterline pentru producerea de vehicule cu emisii foarte scazute de carbon. Din 2011, cei care vor dori sa cumpere o masina electrica vor primi o subventie de la stat intre 2000 si 5000 de lire sterline.

Care este cea mai exploatata resursa regenerabila in Marea Britanie?

Cea mai mare parte a energiei regenerabile produse in Marea Britanie este eoliana si reprezinta 35% din totalul energiilor „verzi”. Regatul Unit este lider european in producerea de energie eoliana si pe primul loc la nivel mondial in ceea ce priveste capacitatea eoliana instalata pe mare. Cele 1500 de turbine eoliene de pe teritoriul britanic produc energie pentru 900.000 de locuinte!

Cat de important este sectorul privat pentru dezvoltarea durabila?

Am spus dintotdeauna ca si in acest domeniu, cheia o reprezinta parteneriatele de tip public-privat. Guvernele pot decide cadrul legislativ, dar companiile au responsabilitatea de a pune in practica recomandarile autoritatilor. Mai mult, ele pot beneficia de pe urma acestora. Sunt convins ca cei care vor fi primii la start in trecerea la o economie „verde”, cu emisii reduse de carbon, vor avea numai de castigat.

„Normele de mediu sunt neglijate de unii constructori romani”

Ce proiecte „verzi” ati derulat in tara noastra?

Colaboram strans cu Romania in domeniul energiei si al luptei impotriva incalzirii globale. Derulam consultari bilaterale in contextul negocierilor internationale pentru un acord global asupra schimbarilor climatice. Speram ca acest post-Kyoto sa fie agreat la Copenhaga, in luna decembrie.

Vreau sa mentionez initiativa nationala finantata de Ambasada britanica in 2008 si intitulata „Tineri ambasadori impotriva schimbarilor climatice”. Elevi de gimnaziu au realizat campanii de constientizare pe aceasta tema si cele mai bune incercari au fost premiate. Scolile trebuie implicate cat mai mult in astfel de initiative, pentru ca educatia in domeniul protectiei mediului inconjurator poate incepe la orice varsta.

Cum vedeti situatia spatiilor verzi si a „rechinilor” imobiliari din Romania?

Domeniul constructiilor este mai strict reglementat in Marea Britanie. Bucurestiul si alte orase mari ale Romaniei sunt in plina dezvoltare, se construieste mult si uneori sunt neglijate normele de mediu. Recomand o abordare care sa implice dezvoltarea durabila si protejarea mediului inconjurator.

Arhitectul-sef al Londrei a vizitat recent Bucurestiul si a vorbit despre viziunea sa privind rezolvarea unora dintre problemele majore ale Capitalei, cum ar fi traficul. Exista si exemple pozitive, ca de exemplu mobilizarea publica pentru protejarea Parcului Bordei. Ma bucur ca acest spatiu verde nu a disparut, iar eu profit de orice ocazie pentru a face o plimbare in zona.

Profil Robin Barnett

Este ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti din iunie 2006. Anterior, a lucrat la Varsovia, mai intai la inceputul anilor „80, in timpul regimului comunist, apoi ca sef adjunct de misiune, din 1998 pana in 2001, cand Polonia a devenit membru NATO si se pregatea pentru integrarea in UE.

Barnett a lucrat ca diplomat si la Viena, unde a contribuit la negocierea Tratatului Fortelor Conventionale din Europa, si in cadrul misiunii britanice la Natiunile Unite din New York. Printre hobby-urile sale se numara filmele, muzica, gatitul si calatoriile. Este suporter de o viata al echipei de fotbal Manchester United si presedinte al Transylvania Impalers, organizatie ce face demersuri pentru introducerea cricket-ului in Romania.

„Turbinele eoliene de pe teritoriul britanic produc suficienta energie pentru aproape un milion de locuinte! ” Robin Barnett – ambasadorul Marii Britanii .

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *