Rolul norilor in climatul Pamantului

A modela  schimbarile climatice este un proces extrem de complex pentru ca este complexa si clima Pamantului. Este un sistem interconectat care implica atmosfera, biosfera, pamantul si oceanele. O schimbare la una dintre ele poate cauza o reactie in lant la toate celelalte. Studiind modelele stravechi ale schimbarilor climatice, oamenii de stiinta pot prezice mai bine ce s-ar putea intampla pe viitor. Totusi, un factor care ramane departe de a fi inteles este rolul norilor – cum vor reactiona si influenta o clima in continua schimbare.

Pe de-o parte, norii furnizeaza umbra suprafetei planetei si reflecta radiatiile solare inapoi in spatiu cu eficienta. Prin urmare, o crestere a suprafetei innorate va rezulta o planeta mai rece. Dar pe de alta parte, norii sunt facuti din vapori de apa care reprezinta in sine un puternic gaz cu efect de sera . Asta ar insemna ca si mai multi nori mai mult vor capta caldura decat s-o reflecte.

Intrebarea este nu numai cat de mare e acoperirea cu nori, ci unde este si ce tip de nori contine. Va crea, o lume in incalzire, un strat cu nori mai negri, de furtuna? Nori mai mari, mai pufosi? Nori mult mai indepartati de pamant, de mare? Cum va influenta si cum va fi influentat, fiecare tip de nori,  de temperaturile inalte ramane necunoscut. Totusi, conform celor spuse de Dave Randall, modelator de nori la Colorado State University, „Noi stim multe despre nori. Dar, in acelasi timp, nu stim destule. Nu mai suntem in etapele de inceput ale intelegerii norilor; suntem in clasa intai sau in clasa a doua si, in continuare, suntem in drum spre adolescenta.”

Consensul la care au ajuns modelatorii de climat este ca incalzirea globala ar conduce la evaporarea oceanelor, ceea ce va crea si mai multi vapori de apa in aer, deci, si mai multi nori. Cu toate astea, mai multa apa in atmosfera ar putea duce, nu neaparat, la aparitia mai multor nori, pentru ca temperaturile inalte vor necesita si mai multa apa ca sa devina saturate. Asta inseamna ca vor fi nevoie de mai multi vapori de apa ca sa se formeze nori conducand la aceeasi cantitate de nori care ar fi si in celalalt caz.

Studiul asupra norilor este in desfasurare si sunt multe proiecte in derulare ca sa intelegem mai bine norii. Cercetatorul MIT, Richard Lindzen a propus ipoteza Iris, care prevede ca umiditatea in crestere, pe masura ce Pamantul se incalzeste, va crea schimbarea de la nori „cirrus” la nori „cumulus” care reflecta mai bine lumina soarelui. Asta ar crea o contrapondere la incalzirea globala.

Exista, de asemenea si un experiment numit GEWEX (Global Energy and Water Cycle Experiment) Studiu al Sistemului Norilor condus de mai multe agentii guvernamentale. Echipa GEWEX observa norii din avioane, de pe nave si cu instrumente de detectie de la distanta si dupa aceea ii compara cu modele care simuleaza nori la aceleasi valori scalare.

Pana acum, evaluarile preliminare sugereaza ca norii vor accelera incalzirea, dar rezultatele sunt departe de a fi definitive. Cu toate astea majoritatea dintre cercetatori inclina spre aceasta ipoteza. Unii spun ca, si chiar daca norii au efect racoritor, tot nu va fi suficient pentru a opri cresterea temperaturilor. Un lucru, insa, pe care toti cercetatorii il admit, este ca ei nu le inteleg pe toate. Dar daca sunt in apropierea adevarului, asta inseamna ca ne indreptam spre un viitor mult mai cald.

Pentru mai multe informatii referitor la GEWEX Cloud System Study: click aici!
From: David A Gabel, ENN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *