Romania, a doua tara din UE care va produce mai multa energie decat va consuma, in 2019 – Ministrul Energiei

0
85
Romania, a doua tara din UE care va produce mai multa energie decat va consuma, in 2019 - Ministrul Energiei
Romania, a doua tara din UE care va produce mai multa energie decat va consuma, in 2019 – Ministrul Energiei

Romania va produce mai multa energie decat va consuma in anul 2019 si va fi a doua tara din UE, dupa Danemarca, care va atinge aceasta performanta, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, prezent la o conferinta pe teme energetice.

‘Avem un potential real ca in a doua jumatate a anului 2019 sa producem mai multa energie electrica si gaze naturale decat vom consuma, presupunand ca, la acel moment, consumul va fi acelasi. Vom continua sa importam titei, insa exportul de energie electrica si cel de gaze va fi mai mare decat importul de titei’, a spus Nicolescu.

Potrivit acestuia, in acel moment Romania va intra, alaturi de Danemarca, in cercul exclusivist al statelor europene care produc mai multa energie decat consuma.

‘In acel moment, vom intra alaturi de Danemarca in randul celor care produc mai multa energie decat consuma. Acum, Romania este a treia tara din UE ca independenta energetica, iar Danemarca este singura care produce mai multa energie decat consuma’, a sustinut ministrul delegat pentru Energie.

In ceea ce priveste energia regenerabila, Nicolescu a mai spus ca Romania a facut progrese prea mari intr-un timp prea scurt, prin urmare in perioada urmatoare va avea o abordare prudenta in ceea ce priveste dezvoltarea acestui sector.

‘Trebuie sa fim siguri ca sistemul de transport si distributie poate prelua energia regenerabila’, a completat Nicolescu.

El a mai afirmat ca, in prezent, 25 de specialisti din mai multe institutii de stat lucreaza la realizarea noii strategii energetice a Romaniei pentru perioada 2014-2020 si sa un prim draft al documentului ar putea fi publicat in octombrie spre dezbatere publica.

Nicolescu a adaugat ca si-ar dori ca statul sa joace un rol mai important in companiile unde este actionar minoritar.

‘Avem exemplul Fondului Proprietatea, care isi apara cu consecventa interesele in companiile unde este actionar minoritar. Asa ar trebui sa facem si noi, mai ales in companiile de distributie’, a mai precizat Nicolescu, potrivit economica.net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here