Romania a intrat in reteaua de zone protejate a UE Natura 2000, cu 316 situri

naturaRomania s-a alaturat in 2008 retelei europene de zone protejate Natura 2000, contribuind la extinderea acesteia cu 316 situri noi, reprezentand peste 43% din totalul siturilor adaugate in acest an retelei care protejeaza flora si fauna aflate in pericol, a anuntat, vineri, Comisia Europeana (CE).

In acest an au fost incluse 769 de situri noi si o suprafata totala de 95.522 km patrati. Majoritatea siturilor noi se afla in Bulgaria, Romania si Polonia, incluzand zone din Marea Neagra (in cazul Bulgariei si Romaniei) si regiuni biogeografice stepice (Romania).

Regiunea Marii Negre cuprinde Delta Dunarii, unde exista flori precum bujorul de stepa, ruscuta de primavara, precum si 12 specii de pasari aflate in pericol pe plan mondial, cum ar fi pelicanul cret si gasca cu gat rosu. Delta Dunarii este si o zona piscicola importanta, detinand peste 70 de specii inregistrate, iar in padurile adiacente traiesc specii rare de reptile, precum vipera de stepa.

Romania a adaugat 316 situri noi, care includ Muntii Macin din Dobrogea, unde traiesc dihorul pestrit si grivanul. In aceasta zona creste si o mare varietate de specii de plante, printre care merinana si clopotelul dobrogean.

Bulgaria a contribuit cu 252 de situri noi care includ Muntii Pirin, unde cresc diverse plante ca macul de Pirin si gentiana. Zona este bogata si in specii salbatice, printre care ierunca, soimul calator si cocosul de munte.

Polonia a venit cu 177 de situri, inclusiv Lacul Golpo, regiune in care se intalnesc 19 tipuri diferite de habitate, unde creste molisorul si traiesc pasari precum becatina mare si buhaiul-de-balta.
In Regatul Unit, estuarele raurilor Humber, Dee si Severn vor primi un statut special de conservare pentru protejarea speciilor salbatice si a habitatelor vulnerabile.

Natura 2000 include, in prezent, aproximativ 25.000 de situri care ocupa aproape 20% din suprafata continentala a Uniunii Europene (700.000 km patrati pe teritoriul celor 27 de state membre), ceea ce o transforma in cea mai mare retea interconectata de zone protejate din lume.

Natura 2000 este o retea europeana de zone naturale protejate, destinata sa asigure supravietuirea pe termen lung a habitatelor si speciilor europene celor mai valoroase aflate in pericol. Ea cuprinde „Situri de importanta comunitara”, introduse prin Directiva Habitate, si „Zone de protectie speciala”, introduse prin Directiva Pasari.

Sursa: 9am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *