Romania a reciclat in 2010 doar 1% din deseurile municipale, potrivit Agentiei Europene de Mediu

Obiectivul Uniunii Europene este ca, în anul 2030, 70% din de?euri s? fie reciclate
Romania a reciclat in 2010 doar 1% din deseurile municipale, potrivit Agentiei Europene de Mediu
Romania a reciclat in 2010 doar 1% din deseurile municipale, potrivit Agentiei Europene de Mediu

Romania trebuie sa depuna ‘eforturi de mare amploare’ pentru a atinge obiectivul stabilit de Uniunea Europeana in ce priveste rata de reciclare a deseurilor la orizontul lui 2020, atrage atentia Agentia Europeana de Mediu (AEM), intr-un raport publicat marti.

In 2010, aceasta rata a fost in Romania de doar 1%, mult sub procentul de 50% fixat de UE pentru 2020.

In urma Romaniei se afla doar Bulgaria, cu o rata de 0%.

‘Pentru a atinge obiectivul stabilit la orizontul lui 2020, aceste tari trebuie sa creasca rata de reciclare cu peste 4% anual in urmatorul deceniu, ceea ce nicio tara nu a reusit sa realizeze intre 2001 si 2010′, se arata in raport, potrivit Agerpres.

Per ansamblu, Uniunea Europeana recicleaza aproape 40% din deseurile municipale, inregistrandu-se decalaje considerabile intre tari fruntase ca Austria si Germania, si ultimele clasate, Romania si Bulgaria.

‘Desi in anumite tari rata de reciclare a crescut intr-un ritm ridicat, Europa continua sa risipeasca volume importante de resurse pretioase, trimitandu-le sa fie depozitate in gropi, si numeroase state risca sa nu atinga obiectivele de reciclare la care ii obliga legislatia’, subliniaza AEM, in raportul sau.

Cinci state au atins inca din 2010 obiectivul stabilit pentru 2020 privind o rata de reciclare de 50%: Austria (63%), Germania (62%), Belgia (58%), Olanda (51%), dar si Elvetia (51%), tara inclusa in statisticile AEM.

‘Majoritatea celorlalte state vor trebui sa depuna eforturi de mare amploare pentru a atinge acest obiectiv la data prevazuta’, atentioneaza EAA.

AEM saluta progresele importante realizate de tari ca Marea Britanie – de la 12% la 39% intre 2001 si 2010 – si Irlanda – de la 11% la 35% in acelasi interval. Cu o rata de 35%, Franta se afla pe locul al 10-lea, imediat dupa Irlanda si Italia.

Agentia evidentiaza anumite instrumente vizand ameliorarea performantelor in materie de reciclare: interzicerea depozitarii deseurilor biodegradabile, obligatia de a asigura colectarea selectiva a deseurilor municipale, taxe pe depozitare si incinerare, taxe de colectare a deseurilor.

Potrivit datelor de la inceputul lunii martie ale Eurostat, care utilizeaza un mod de calcul putin diferit de AEM, rata de reciclare a deseurilor municipale a fost de 40% in 2011, in crestere cu 27% din 2001.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *