Romania ar putea reintroduce masuri de sprijin pentru energia regenerabila

Romania ar putea reintroduce masuri de sprijin pentru energia regenerabila
Romania ar putea reintroduce masuri de sprijin pentru energia regenerabila

Guvernul roman analizeaza posibilitatea modificarii programului de sprijinire a energiilor regenerabile, dupa ce reducerile adoptate anul trecut au facut neprofitabile multe proiecte solare si eoliene neprofitabile, transmite Bloomberg.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat luni ca Guvernul discuta cu companiile energetice si Autoritatea de reglementare despre o solutie care ar face „din nou profitabile” investitiile in energia regenerabila.

„Romania nu este in situatia in care sa spuna ca si-a atins obiectivul de energie regenerabila pe 2020. Trebuie sa continuam sa investim in capacitati pentru ca putem exporta si obtine bani”, a spus Andrei Gerea, fara a oferi detalii referitoare la modificarile avute in vedere.

Anul trecut, Romania a urmat exemplul altor state din Europa, precum Spania, Franta, Italia si Marea Britanie, prin reducerea subventiilor pentru energiile regenerabile. Intentia era evitarea supracompensarii companiilor si limitarea majorarilor de preturi pentru consumatori. In replica, o serie de companii precum Iberdrola SA si-au anulat planurile privind investitiile in noi parcuri eoliene si solare amplasate in Romania.

Prin reducerea la jumatate a numarului de certificate verzi acordate pentru fiecare megawat de energie electrica produs de parcurile eoliene, Romania a determinat companiile care au investit milioane de euro in noi capacitati de generare sa-si reconsidere investitiile.

„Nu suntem in situatia unui scenariu pozitiv de afaceri si sper ca acest lucru va fi solutionat in curand”, a declarat directorul CCEZ Romania, Martin Zmelik. „Nu spun ca ne asteptam ca Guvernul sa revina la sprijinul din trecut dar avem nevoie de predictibilitate si nu avem acest lucru”, a adaugat Zmelik.

In primavara anului trecut, grupul ceh de utilitati CEZ a anuntat ca analizeaza posibilitatea vanzarii parcului sau eolian cu o capacitate de 600 de megawati din Romania din cauza reducerii numarului de certificate verzi. Ulterior, CEZ a precizat ca a revenit asupra planurilor sale renuntand la discutiile pentru gasirea unui cumparator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *