Romania are comisar pentru balene, dar nu-si plateste cotizatia

Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanta, este membru in Comisia pentru Reglementarea Vanarii Balenelor. Dar el nu are niciun cuvant de spus pentru ca tara noastra nu achita taxa de 11.000 de lire sterline, perceputa de aceasta organizatie internationala. Marea Neagra este poluata cu hidrocarburi, azot si fosfor, iar soarta plantelor si animalelor marine este in pericol.
delfin
Carte de vizita

– Nume: Simion Nicolaev

– Nascut la 13.05.1948 in localitatea Murighiol din judetul Tulcea

– Studii: 1966 – 1971 – Universitatea Galati- Facultatea de Industrie Alimentara si Tehnologie Piscicola

– Functie: directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanta

– Face parte din Consiliul Stiintific al Universitatii Marii Negre

– Este membru al Asociatiei Romane de Pescuit si Acvacultura

– A participat la peste 40 de intalniri din domeniul stiintei si tehnicii

– Conferinta Coordonatorilor Nationali pentru Mediu in Marea Neagra, Bucuresti

– Intalnirea Expertilor ONU pentru pregatirea Agendei 21 de la New York

– Publicatii: 33 de lucrari stiintifice si doua carti de specialitate

Cate specii de balene traiesc in Marea Neagra?

In Marea Neagra nu exista balene. Se afla insa, in anumite delfinarii din zona, balene mici, care au mai scapat in libertate.

Ce faceti concret in calitate de „comisar al balenelor”?

Comisia pentru Reglementarea Vanarii Balenelor (IWC) are ca scop conservarea populatiei de balene si o vanatoare rationala a acestora, iar eu, in calitate de comisar, iau decizii, la nivel international, privind conservarea stocului de balene, cetacee si delfini. Deocamdata, pozitia Romaniei nu este luata in seama, deoarece nu a achitat contributia de 11.000 de lire sterline, bani ce trebuie varsati la bugetul Comisiei Internationale pentru Reglementarea Vanatorii Balenelor.

Primiti bani pentru aceasta functie?

In presa au aparut numeroase comentarii nerealiste, legate de numirea mea in calitate de comisar al balenelor. As vrea sa precizez faptul ca aceasta suma, de 11.000 de lire sterline, pe care Romania o va plati IWC, nu reprezinta castigul meu, in calitate de comisar. Nu primesc bani pentru aceasta functie, este doar o activitate suplimentara neretribuita, pe langa multe alte obligatii de reprezentare.

De ce mor delfinii din Marea Neagra?

Daca discutam despre alte cauze decat cele naturale ale mortalitatii delfinilor din marea noastra, trebuie sa recunoastem ca multi dintre ei sunt capturati accidental in setcile pescarilor care prind calcan. Poluarea din Marea Neagra poate fi considerata, de asemenea, una dintre principalele cauze, deoarece favorizeaza aparitia unor boli ce se dovedesc, de multe ori, mortale pentru aceste mamifere.

Care sunt principalele surse de poluare a Marii Negre?

Fluviul Dunarea este principalul vinovat, deoarece afluentii sai aduna tot felul de substante poluante din agricultura, industrie sau din localitatile pe care le traverseaza. Astfel, 50% din cantitatile de hidrocarburi, azot sau fosfor ce polueaza Marea Neagra provin din Dunare. Marea Neagra este poluata, in aceeasi masura, si de combustibilul ce provine din pierderile operationale ale celor peste 50.000 de nave care trec anual pe apele sale.

Cum se implica Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” in combaterea poluarii?

Elaboreaza raportul privind starea mediului marin, face prognoze pentru temperatura, curenti, salinitate si rapoarte saptamanale, in sezonul estival, privind starea de imbaiere. Intocmeste planuri de actiune pentru salvarea si conservarea delfinilor si, nu in ultimul rand, se ocupa de reabilitarea siturilor sau a speciilor ce se afla in pericol.

Cate specii de plante si animale marine sunt pe cale de disparitie in tara noastra si care sunt acestea?

In zona romaneasca a Marii Negre au fost identificate 2.945 de specii, dintre care 63 se afla in pericol. Delfinii, stridia autohtona, sturionii, calcanul, algele mari sau iarba de mare sunt numai cateva dintre animalele si plantele marine de care trebuie sa avem grija.

Suntem pregatiti sa impiedicam un eventual de-zas-tru ecologic produs, de exemplu, de o deversare accidentala de petrol?

In calitate de parte contractanta a mai multor conventii regionale si internationale cu specific marin (Conventia de la Bucuresti, Marpol etc.) Romania a creat si mentine in stare operationala sisteme de alarmare si de interventie in caz de accidente. In situatia concreta a deversarilor accidentale de petrol, functioneaza un comandament de interventii, coordonat de Prefectura Constanta, si un secretariat permanent care functioneaza in cadrul Autoritatii Navale Romane.

Un raport al Comisiei Europene arata ca Marea Neagra nu se ridica la standardele europene in ceea ce priveste calitatea apelor de imbaiere. Care este efectul asupra turistilor ?

In cazul zonei costiere romanesti nu exista niciun pericol pentru turisti. Investigatiile efectuate de institut in perioada martie-august, din ultimii ani, arata ca apa este curata, iar indicatorii fluctueaza, in general, sub limitele prevazute de normativele nationale si Directivele UE.

Delfinii, sturionii, calcanul, algele mari sau iarba de mare sunt numai cateva dintre animalele si plantele marine, de la noi, pe cale de disparitie.
Simion Nicolaev directorul Institutului „Grigore Antipa” – Constanta

Tsunami, pe Marea Neagra?

Ultimul tsunami a avut loc in Romania in anul 1901, iar cel mai cunoscut s-a produs in anul 104, cand orasul Callatis a fost grav afectat.

„Tsunami este produs de cutremure, dar nu orice cutremur produce un tsunami. Marea Neagra este o zona cu risc de cutremur, cunoscuta fiind falia tectonica din estul Turciei, ce se continua in Grecia”, a spus Simion Nicolaev.

Date oceanografice stranse de peste 75 de ani

Institutul Roman de Cercetari Marine (IRCM) – Constanta a fost fondat in anul 1970. Continua o traditie de peste 80 de ani in oceanologie, creata de profesorul Ioan Borcea si de profesorul Grigore Antipa.

In prezent, functioneaza sub coordonarea Ministerului Mediului, sub denumirea de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare „Grigore Antipa” (INCDM). In cadrul sau sunt efectuate cercetari fundamentale, aplicative si de dezvoltare tehnologica in domeniul ecologiei si protectiei mediului marin, oceanografiei, ingineriei marine si costiere, precum si al gestionarii resurselor vii din Marea Neagra si din Oceanul Mondial.

Detine o importanta baza de date oceanografice, unele cu o vechime de peste 75 ani. Datele sunt utile in proiectarea si implementarea tehnologiilor marine, cat si pentru elaborarea studiilor de impact asupra mediului.

INCDM este operatorul tehnic al retelei nationale de monitorizare fizica, biologica si chimica a apelor marine si de supraveghere a procesului de eroziune costiera.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *