Romania are mai mult uraniu decat se credea

Romania are mai mult uraniu decat se credea
Romania are mai mult uraniu decat se credea

Tara noastra are destule rezerve de uraniu pentru a alimenta cele doua reactoare actuale de pe platforma de la Cernavoda pentru 50 de ani, potrivit unei prezentari realizate de catre Viorel Achim, administrator la firma GVC Complete Project.

Informatia este surprinzatoare, avand in vedere ca drafturile pentru Strategia Energetica a Romaniei arata ca resursele naturale de uraniu ale Romaniei se epuizeaza la nivelul anului 2017.

Pretul concentratului de uraniu a crescut in ultima perioada din cauza constructiei de centrale nucleare in lume. In acest moment se afla in diverse faze de realizare 62 de centrale atomice noi la nivel global. Ponderea combustibilului nuclear in pretul de cost al energiei produsa de o centrala nucleara este de circa 16%, din care uraniul propriu-zis reprezinta 5-6%. Costul combustibilului nuclear este o componenta importanta a eficientei centralelor nucleare, a mai zis Achim.    Potrivit datelor raportate, resursele interne uranifere ce pot fi exploatate cu costuri sub pragul de 130 de dolari/kg de uraniu se prezinta astfel in cazul Romaniei: 3.100 de tone sunt resurse asigurate rezonabil in vreme ce alte resurse deduse mai sunt tot de 3.600 de tone. In categoria resurselor nedescoperite am mai avea inca 6.000 de tone, din care 3.000 de tone ca resurse prognosticate si tot atata ca resurse speculative.    Potential geologic mare   Mai departe, potentialul geologic al Romaniei avand in vedere datele publice actuale indica resurse masurate de 5.620 tone, din care cu potential recuperabile 4.000 tone. La acestea se mai adauga resurse deduse de circa 7.570 tone, ceea ce duce la un total de resurse identificate de 12.830 tone.

Ca resurse nedescoperite ar mai exista 28.000 de tone, din care prognosticate sunt 12.000 tone iar 16.000 tone ar fi speculative.    Din evaluarea potentialului geologic rezulta ca zacamantul Crucea-Butusana, aflat in exploatare, este cel mai cercetat si cunoscut, insa perspectiva sa de dezvoltare este limitata la 5-6 ani. Zacamantul Tulghes-Grinties, aflat tot in aceeasi zona a Carpatilor Orientali, are un potential de 6.000 de tone de uraniu, din care doar jumatate sunt posibil valorificabile.   Singurul producator din tara este Compania Nationala a Uraniului (CNU).   Uraniul, scut protector contra Gazprom   Potrivit lui Achim, uraniul ca resursa primara poate reprezenta un scut protector pentru Romania fata de relatiile bilaterale pe care state ca Germania si Austria le au cu tari producatoare si furnizoare de resurse clasice, precum Rusia.   Lucrarea ii are drept co-autori si pe Gelu Agafiel Maracineanu, director al companiei si fost presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) si Teodor Chirica, membru al comitetului executiv al Forumului Atomic European (FORATOM) si fost director general al Nuclearelectrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *