Romania defrisata

Efectele defrisarilor nu mai pot fi neglijate. Lipsa unei Agentii Nationale a Ariilor Protejate incurajeaza taierile ilegale de paduri. In rezervatiile noastre se fac constructii, se exploateaza resursele naturale, se face turism de masa, iar mai nou se si vaneaza.

Tergiversarea infiintarii unui organism care ar putea asigura conservarea padurilor ingrijoreaza organizatia ecologica Greenpeace. Ministerul Mediului a elaborat un proiect de hotarare de guvern privind organizarea si functionarea acestei institutii.

Propunerea este acum intarziata de Ministerele Economiei, Agriculturii, Internelor si Justitiei.

„Ministrii care nu au semnat inca vor gasi in drumul lor spre serviciu panouri cu un copac in forma unei ciuperci atomice, care le va atrage atentia ca intarzie protectia padurilor”, au promis cei de la Greenpeace Romania.

Un copac in forma unei ciuperci atomice va fi afisat pe panouri imense, in drumul ministrilor care pot salva padurea

Taierea padurilor din Romania a atins nivelul de catastrofa si in rezervatiile naturale protejate prin lege

Greenpeace solicita infiintarea de urgenta a unei agentii care sa apere rezervatiile. Ecologistii avertizeaza ca efectele defrisarilor nu mai pot fi neglijate.

Cele mai semnificative amenintari care decurg din lipsa existentei Agentiei Nationale a Ariilor Protejate sunt taierile ilegale de paduri, constructiile de infrastructura, exploatarile de resurse naturale, dezvoltarea necontrolata de asezari omenesti si obiective pentru turismul in masa, precum si vanatoarea, se arata in comunicatul Greenpeace.

Tergiversarea infiintarii unui organism pentru a asigura conservarea ariilor protejate ingrijoreaza organizatia ecologica Greenpeace. „Padurile au fost deja mutilate prin toata tara cu sprijinul legiuitorilor si al functionarilor Ministerului Agriculturii. De 18 ani incoace se taie padurile neincetat.

E timpul ca premierul Tariceanu sa intervina personal si sa recurga la -cezariana- pentru a face posibila scoaterea la lumina a ANAP”, propune reprezentantul Greenpeace Romania, Gabriel Paun.

Administrarea responsabila a ariilor protejate din Romania ar reduce considerabil taierile abuzive de copaci

Nelegiuiri, cu carul

Noianul de agresiuni inacceptabile la adresa diversitatii biologice si geologice a Romaniei sunt punctate pe rand de coordonatorul campaniei. El spune ca astfel de acte barbare nu ar avea loc daca ar exista administratii responsabile ale ariilor naturale protejate.

„Drujbarii romani si austrieci trudesc mai nou cot la cot in padurile virgine din Muntii Valcan, iar parlamentarii frustrati vor sa vaneze chiar si in parcurile nationale, ultimele refugii ale animalelor salbatice. Presedintele tarii isi doreste drum national prin inima Retezatului, amenintand ultimul peisaj forestier intact din zona temperata a Europei. SC Biserica SA isi face ilegal schit si hotel din beton si PVC chiar in zona de conservare a Parcului National Ceahlau.

Limita Parcului National Macin s-a mutat pentru a face loc dinamitarilor pentru exploatarea granitului. ATV-urile brazdeaza fara bariere ecosistemele fragile din ariile protejate”, explica Gabriel Paun revoltat.

Panoul care te trage de maneca

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a elaborat un proiect de hotarare de guvern privind organizarea si functionarea ANAP. Propunerea, potrivit Greenpeace, este acum intarziata de Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Justitiei.

„Ministrii care nu au semnat inca hotararea de guvern privind organizarea si functionarea ANAP vor gasi in drumul lor spre serviciu, in mai multe zone din Capitala, panouri de opt metri patrati care contin o macheta ce ilustreaza un copac in forma unei ciuperci atomice, pentru a le atrage atentia ca intarzierea infiintarii ANAP are efecte catastrofice.

Le cerem ministrilor sa semneze HG-ul imediat in forma inaintata de Ministerul Mediului, ca sa punem capat abuzurilor”, explica reprezentantul Greenpeace Romania, Gabriel Paun.

„Anumite ministere intarzie in mod dubios nasterea ANAP, care ar asigura conservarea ariilor protejate”

Gabriel Paun,
Greenpeace Romania

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *