Romania, doua noi plangeri in cazul Bistroe

Bucurestiul va cere sprijinul Comitetului de Implementare a Conventiei Espoo si al Comisiei Europene
canalul bastroe
Ucraina nu a raspuns inca solicitarii Romaniei de a nu continua lucrarile la canalul de mare adancime.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a cerut oficial Ucrainei sa revina asupra deciziei de a reincepe lucrarile de dragare la Canalul Bistroe.

„Noi am primit scrisoarea in care am fost anuntati ca Ucraina va demara lucrari de dragare a bratului Chilia in data de 23 iulie si le-am raspuns cinci zile mai tarziu, cerandu-le sa revina asupra acestei decizii”, a declarat, pentru „Adevarul”, secretarul de stat din Ministerul Mediului Lucia Ana Varga.

In scrisoarea trimisa ca raspuns autoritatilor de la Kiev, MMDD a reiterat faptul ca, prin continuarea lucrarilor la Canalul Bistroe, Ucraina incalca prevederile Conventiei Espoo, ratificata atat de Romania, cat si de statul vecin.

Angajament incalcat

„In primul rand, am subliniat faptul ca Ucraina si-a luat angajamentul de a nu efectua lucrari suplimentare pana cand nu se va rezolva problema impactului transfrontalier asupra mediului. Am atras, de asemenea, atentia ca autoritatile de la Kiev au dat asigurari in acest sens si cu ocazia vizitei in Ucraina a ministrului nostru de externe (Lazar Comanescu – n.r.)”, a mai spus secretarul de stat.

Totodata, Lucia Varga a afirmat ca, in ciuda deciziei din mai a Comitetului Espoo, Ucraina nu a invitat statul roman la consultari pe aceasta tema. La acea data, raportul Comitetului Espoo arata ca Ucraina, prin realizarea Canalului Bistroe, a incalcat Conventia Espoo pentru ca a refuzat sa aiba consultari cu Romania pe aceasta tema, in conditiile in care proiectul propus de ucraineni are un impact transfrontalier semnificativ asupra mediului.

Sesizarea forurilor internationale

„Pana acum nu am primit niciun raspuns din partea Ucrainei. Daca nu vom avea nicio reactie de la Kiev nici saptamana aceasta, vom trimite, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, un nou document Ucrainei prin care vom cere revenirea asupra deciziei. Ulterior, vom sesiza, din nou Comitetul Espoo si, cel mai probabil, vom solicita si sprijinul oficialilor europeni”, a adaugat Lucia Varga.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *