Romania este o tara in crestere puternica in domeniul energiei eoliene

Chinezii de la Goldwind vor furniza 20 de turbine eoliene de 50
Romania este o tara in crestere puternica in domeniul energiei eoliene

Romania este o tara in crestere puternica in domeniul energiei eoliene, in care ”Enel Green Power” (EGP) va creste la 500 MW capacitatea instalata din energia eoliana pana la sfarsitul anului si exista un potential de a creste la 700 MW in 2013, a declarat Francesco Starace, CEO al EGP, cu prilejul unei informari la sediul grupului, relateaza cotidianul italian La Repubblica.

‘Vrem sa ne consolidam leadership-ul in tarile traditionale, cum ar fi Italia si Spania, accentuand insa focalizarea pe noile piete emergente, unde vrem sa crestem sprijinindu-ne pe o abordare multi-tehnologica, care continua sa reprezinte una dintre caracteristicile distinctive ale Enel Green Power”, a declarat Starace.

Aceasta caracteristica este insotita si de o optiune ”multi-geografica”, care a permis EGP sa-si atinga obiectivele de crestere economica si profitabilitate chiar in prezenta unui scenariu macroeconomic foarte dificil in unele dintre pietele traditionale din Europa.

In mod deosebit, a precizat CEO al EGP, grupul va continua sa se focalizeze pe noile piete caracterizate printr-o crestere rapida, si pe acele proiecte cu un randament mediu de 11% din capitalul investit.

Prioritatea acordata pietelor emergente este rezultatul unor conditii specifice, deoarece, asa cum subliniaza Starace, in multe dintre aceste zone energiile regenerabile pot conta pe resurse adesea abundente, sprijinite de o cerere in crestere si datorita dezvoltarii demografice, in timp ce generarea de energie electrica din surse regenerabile este o modalitate buna de a reduce dependenta energetica a lor.

Pe pietele mature, dezvoltarea energiei din surse regenerabile este ancorata in modele de sustenabilitate ambientala in care sunt necesare stimulente. Dar aceste modele sunt puse sub presiune astazi de constrangeri bugetare in multe guverne europene. Din acest motiv noi, subliniaza Starace, EGP a schimbat paradigma de crestere, cautand modele durabile, cum ar fi cel fotovoltaic de mici dimensiuni, unde este lider in Italia, pe langa instalatiile pe baza de biomasa si geotermale.

Grupul va continua sa-si consolideze prezenta in unele tari din America Latina, precum Brazilia, Cile si Mexic – tari-cheie ale strategiei sale, deoarece au o crestere puternica a cererii de energie electrica, determinata si de cresterea populatiei, o mare abundenta de resurse in aproape toate tehnologiile in care opereaza – de la cea eoliana la cea geotermala si solara – si regimuri de reglementare de incredere. In aceste tari sunt in curs proiecte de peste 1.000 MW, din care aproape 400 urmeaza sa fie finalizate pana la sfarsitul lui 2013, iar altele sunt intr-un stadiu avansat de dezvoltare. Astfel de proiecte sunt cel din Brazilia /250 MW/, Cile /230 MW/ si Mexic /200 MW/.

Exista apoi zonele noi reprezentate de Maroc, Africa de Sud si Turcia. In Turcia, sunt deja in curs de explorare unele situri geotermale, dar se studiaza si optiuni eoliene si hidroelectrice deoarece guvernul de la Ankara a stabilit obiectivul de a atinge 30% din productia de energie electrica din surse regenerabile. Planul national prevede 10 GW din energie eoliana in 2015 si 5 GW din hidroenergie pana in 2013.

Marocul reprezinta primul pas spre Africa de Nord bogata in resurse, in special eoliana si solara si se caracterizeaza printr-o crestere economica rapida. Aici EGP a castigat o pre-calificare la un proiect in valoare totala de 850 MW din energie eoliana. Noutati exista si in Africa de Sud, unde EGP a intrat cu un proiect in domeniul fotovoltaic.

Cu toate acestea, grupul nu se asteapta pe termen scurt la noutati in Europa de Est, cu exceptia proiectelor mentionate in Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *