Romania risca sa ramana fara paduri

Romania risca sa ramana fara paduri
Romania risca sa ramana fara paduri

Autoritatile aplica la o regie profitabila, cum este RNP-Romsilva, o ordonanta ce vizeaza doar intreprinderile aflate in faliment
Federatia pentru Apararea Padurilor solicita Guvernului suspendarea ordinului Ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice nr. 202/06.02.2013 pentru  implementarea guvernantei corporativa la Regia Nationala a Padurilor –  Romsilva. Romania risca sa fie transformata intr-o colonie forestiera, avertizeaza Federatia, formata din reprezentanti ai organizatiilor sindicale si profesionale din domeniul sindic, membri ai Academiei Romane, ai Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, ai Asociatiei Proprietarilor de Paduri din Romania.

“Cerem suspendarea aplicarii ordinului ministrului Mediului pentru implementarea OUG nr. 109/2011 la RNP – Romsilva, deoarece aceasta ordonanta vizeaza intreprinderile si regiile aflate in faliment, insa RNP –  Romsilva nu se afla in faliment, ba mai mult, aceasta este in fiecare an pe profit”, ne-a declarat Marian Stoicescu, presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor.

In plus, Stoicescu ne-a spus ca OUG nr. 109/2011 trebuie revizuita si adaptata la tara noastra. “Din textul OUG 109/2011 si modul de implementare reiese incompatibilitatea acesteia cu caracteristicile economice si sociale din Romania. ordonanta pe care vrem sa o suspendam, se aplica in strainatate doar la intreprinderile care sunt in faliment, insa la noi in tara, din pacate, se aplica acolo unde nu trebuie. Desi sunt in faliment zeci de intreprinderi cu capital majoritar de stat, autoritatile au considerat necesar sa o aplice RNP-ului, regie care este profitabila. Este cel putin ciudat ca actuala guvernare pune in aplicare o ordonanta neadaptata la Romania. Aceasta ordonanta este un act normativ preluat trunchiat de la alte state”, ne-a explicat Stoicescu.

Pana in prezent, aplicarea acestei ordonante a provocat nemultumiri si suspiciuni in ceea ce priveste procesul de selectie pentru Consiliul de Administratie sau numirea unor directori la Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, Salrom, Santierul Naval Constanta, Electrica distributie Muntenia etc. “Aplicarea OUG 109/2011 face ca Romania sa ramana fara paduri. Probabil sunt cateva grupuri de interese din tara sau din strainatate care doresc masa lemnoasa din padurile statului intr-un volum cat mai mare, la un pret cat mai mic. Implementarea acestei ordonante este dorita probabil de cei care sunt interesati de un profit cat mai mare, fara sa ia in considerare ca padurile sunt un bun de interes national si ca fara ele Romania devine o tara expusa inundatiilor, alunecarilor de teren, desertificarii etc.”, ne-a explicat Soicescu. Acesta a mai spus ca in strainatate nu se practica guvernanta corporatista la intreprinderile care administreaza padurile, acestea avand un regim aparte. “De exemplu, in Germania, padurile se sustin cu bani de la bugetul de stat, indiferent de proprietar. In plus, personalul silvic are statut de functionar public al statului”, a spus  Stoicescu.

RNP – Romsilva este profitabila

Stoicescu sustine ca, de la infiintare si pana in prezent, RNP – Romsilva nu a fost niciodata pe pierderi, fiind una dintre cele mai profitabile regii din tara. RNP realizeaza mentinerea integritatii padurilor, asigurand paza si administrarea acestora pentru 3,1 milioane ha paduri proprietate a statului si 1,1 milioane ha paduri proprietate privata. In plus, managementul forestier durabil care se practica la RNP este adaptat conditiilor socio-economice ale tarii. De asemenea, Stoicescu sustine ca in ultimii ani personalul RNP a fost redus cu circa 260%, fiind actualmente la limita minima a necesarului pentru paza si administrarea padurilor. “Distrugerea RNP printr-o asa-zisa reforma legata de implementarea OUG 109/2011 va aduce deservicii imense padurii, aservind padurile statului unor grupuri de interese, transformand Romania intr-o colonie forestiera”, sustine Stoicescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *