Romania gazduieste un seminar OSCE care dezbate legatura dintre securitate si schimbarile climatice

Secretarul general al OSCE, Marc Perrin de Brichambaut, face o vizita in Romania, in perioada 5-6 octombrie 2009, la invitatia ministrului de Externe, si va participa la seminarul „Impactul schimbarilor climatice asupra securitatii europene” gazduit de Bucuresti, unde sunt asteptate 56 de tari.Marc Perrin de Brichambaut

Vizita secretarului general al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) are loc intr-o perioada importanta pentru organizatie, in contextul dezbaterilor informale privind arhitectura europeana de securitate, lansate la reuniunea ministeriala de la Helsinki, si al continuarii discutiilor privind solutionarea conflictelor inghetate din spatiul OSCE, la care se adauga evolutiile din Republica Moldova si Georgia. In acest context, vizita ofera secretarului general oportunitatea cunoasterii si aprofundarii pozitiilor Romaniei pe subiectele mentionate, subliniaza un comunicat al MAE.

Secretarul general al OSCE va participa la seminarul OSCE cu tema „Impactul schimbarilor climatice asupra securitatii europene” si va avea o serie de intrevederi la nivel guvernamental si parlamentar.

De asemenea, cu ocazia vizitei, inaltul oficial OSCE va sustine la Asociatia de Drept International si Relatii Internationale (Casa Titulescu) o conferinta cu tema „Security Challenges in Wider Europe”.

Marc Perrin de Brichambaut a fost desemnat secretar general al OSCE la 21 iunie 2005, iar mandatul sau initial a fost prelungit cu inca trei ani, la 21 iunie 2008. De-a lungul carierei sale, Marc Perrin de Brichambaut s-a remarcat in calitate de asistent special al secretarului adjunct al ONU pentru afaceri economice si sociale sau de consilier ai ministrilor Apararii si de Externe francez.

Postul de secretar general al OSCE a fost infiintat de Consiliul Ministerial de la Stockholm, in 1992. Conform mandatului, secretarul general il reprezinta si il asista pe presedintele in exercitiu (PiE) al OSCE, urmarind atingerea obiectivelor organizatiei.

Printre atributiile sale se numara gestionarea structurilor si operatiunilor OSCE, in principal a Secretariatului, implementarea deciziilor OSCE, mentinerea contactului cu organizatiile international, evaluarea implicatiilor financiare ale propunerilor politice, raportarea periodica in fata organismelor politice asupra activitatii Secretariatului si a Misiunilor in teren, pregatirea unor rapoarte anuale privind activitatile organizatiei pe care le prezinta in cadrul Consiliului Permanent.

Conferinta privind „Implicatiile de securitate ale schimbarilor climatice in zona OSCE” gazduita de Bucuresti in perioada 5-6 octombrie impreuna cu presedintia elena a OSCE si Secretariatul organizatiei de la Viena va explora conexiunile existente intre schimbarile climatice si securitatea regionala.

Lucrarile conferintei vor fi deschise de secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu, de secretarul general al OSCE, Marc Perrin de Brichambaut, de reprezentantul presedintiei OSCE, ambasadorul grec Louis-Alkiviadis Abatis, si de coordonatorul activitatilor economice si de mediu, Goran Svilanovic. La eveniment sunt asteptate delegatii din cele 56 de state participante la OSCE, precum si reprezentanti ai institutiilor si organizatiilor internationale cu responsabilitati in materie.

Romania detine, anul acesta, presedintia Comitetului Economic si de Mediu al OSCE. Subiectele prioritare pe agenda Presedintiei OSCE pe dimensiunea economica si de mediu sunt schimbarile climatice, fenomenul migrationist, securitatea energetica, criza financiara, imbunatatirea standardelor ecologice ale OSCE si lansarea unei noi generatii de programe de mediu.

Principalul obiectiv al mandatului Romaniei ca presedinte al Comitetului Economic si de Mediu il reprezinta accelerarea demersurilor de reforma a acestei dimensiuni, in primul rand prin reechilibrarea intre partea economica si cea de mediu, arata MAE.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *