Romania in presa internationala: Taxa pe fast-food si mamica de 240 de kilograme

Taxa „fast food” din Romania este dezbatuta, vineri, de presa internationala, mai multe publicatii din SUA si Noua Zeelanda publicand articole despre prima taxa de acest fel din Europa, dar si despre tanara romanca de 240 de kilograme care a nascut recent.fast-food

Site-ul ShortNews.com abordeaza subiectul taxei pe alimente nesanatoase pe care Romania vrea sa o introduca de la 1 martie, evidentiind faptul ca propunerea Ministerului Sanatatii a fost primita cu reticenta, mai ales de catre reprezentantii industriei alimentare.

„Ministrul roman al Sanatatii spune ca jumatate din populatia Romaniei este obeza. (…) Recent o femeie de 240 de kilograme a dat nastere primului sau copil, intr-un spital special echipat pentru a trata persoanele obeze”, scrie publicatia online.

Site-ul de stiri news.scotsman.com leaga planul de introducere a taxei pe alimente nesanatoase, prima taxa de acest fel din Europa, de faptul ca o tanara de 240 de kilograme a nascut recent primul sau copil.

Publicatia New Zeeland Herald numeste initiativa Ministerului Sanatatii taxa „McFat” si scrie despre criticii proiectului, care spun ca acest nou impozit va afecta romanii de rand. Publicatia din Noua Zeelanda adauga faptul ca pentru romani, la iesirea din comunism, un hamburger si o bautura carbogazoasa au insemnat mai mult decat o simpla masa, o adevarata dovada a independentei castigate.

Presa internationala mai scrie ca daca planul va fi aplicat, Romania se va alatura altor tari care incearca sa combata alimentatia grasa si sa incurajeze obiceiurile culinare sanatoase, notand ca Taiwan a introdus recent o astfel de taxa, Danemarca si Austria au un impozit asemanator, Marea Britanie, Norvegia si Suedia au interzis reclamele la mancarea fast food la anumite ore ale zilei, iar Norvegia a introdus o taxa pe ciocolata.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat, la inceputul lunii ianuarie, ca Ministerul Sanatatii intentioneaza sa introduca o taxa pe produsele tip fast-food, pe modelul taxei pe viciu, banii urmand a fi destinati programelor de sanatate si de investitii.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel, spunea ca aceasta taxa, in alte tari care au implementat-o, este variabila in functie de consum, calculandu-se in functie de preponderenta E-urilor si in conditii de consum excesiv. „In momentul de fata avem o crestere a incidentei obezitatii si diabetului la copii, lucru ingrijorator, care impune interventia cu o anumita masura”, a explicat Streinu-Cercel.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *