Romania inregistreaza intarzieri si deficiente in aplicarea legislatiei europene cu privire la gestionarea deseurilor, reducerea poluarii

Suceava nu are niciun depozit de de?euri func?ional
Romania inregistreaza intarzieri si deficiente in aplicarea legislatiei europene cu privire la gestionarea deseurilor, reducerea poluarii

Ministerul mediului anunta ca 10 proceduri comunitare de sanctionare sunt activate din cauza deficientelor in aplicarea legislatiei europene cu privire la gestionarea deseurilor si reducerea poluarii.

Romania inregistreaza intarzieri si deficiente in aplicarea legislatiei europene cu privire la gestionarea deseurilor, reducerea poluarii sau conservarea speciilor de plante si animale protejate, astfel ca in acest moment 10 proceduri comunitare de sanctionare sunt activate – asa numitul infringement.

Noul ministru al mediului le mentiona, la preluarea mandatului, ca prioritati imediate, iar marti au loc discutii cu reprezentanti ai Comisiei Europene aflati la Bucuresti pentru a controla stadiul corectarii acestor probleme.

Concret, exista doua proceduri pentru netranspunerea in termen a doua directive europene: una priveste vehiculele scoase din uz, iar cea de-a doua, recuperarea vaporilor de benzina in timpul alimentarii vehiculelor la statiile de benzina.

Mai exista o procedura pentru transpunere partiala, care face referire la stocarea geologica a dioxidului de carbon, si sapte proceduri pentru neindeplinirea obligatiilor din legislatia europeana.

Se vorbeste, printre altele, despre cele care vizeaza depasiri ale valorilor limita de poluare cauzate de traficul rutier in mai multe zone si aglomerari si aplicari necorespunzatoare a unor directive care vizeaza obiective turistice pe litoralul Marii Negre, constructia de depozite de deseuri menajere ori deschiderea unei cariere de granit.

Ministerul mediului precizeaza ca, in acest moment, Romania elaboreaza o serie de raspunsuri catre Comisia Europeana pe marginea acestui subiect si incearca sa rezolve o parte dintre problemele identificate, precum stabilirea de sanctiuni in ceea ce priveste depozitarea in condiii de siguranta a mercurului metalic, punerea in executare a hotararilor Curtii de Justitie in ceea ce priveste taxa de poluare a autovehiculelor, aplicarea directivei care priveste evaluarea efectelor de mediu ale unor programe energetice si a altora care fac referire fie la conservarea habitatelor naturale, fie la autorizarea masiva de microhidrocentrale pe cursuri montane de apa.

Pentru patru solicitari ale Comisiei au fost transmise informatiile necesare si se asteapta inchiderea dosarelor.

Este vorba despre neaplicarea corepunzatoare a legislatiei comunitare in domeniu substantelor chimice, aplicarea directivei privind gestionarea deseurilor din industriile extractive, acele privind calitatea aerului inconjurator dinMoldova Noua si a directivei privind conservarea psarilor salbatice.

De precizat este faptul ca, daca Romania nu solutioneaza in cel mai scurt timp procedurile de infringement declansate de Comisie, risca penalitati financiare pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu data de la care Curtea Europeana de Justitie decide acest lucru pana la conformare.

Comisia a fixat astfel de sanctiuni in cazul Bulgariei, Ungariei, Poloniei si slovaciei, la sfarsitul lunii aprilie, petnru netranspunerea legislatiei care priveste managementul deseurilor.

Termenul de conformare este de doua luni; in caz contrar, statele in cauza vor plati sume penalizatoare cuprinse intre 15 si 17.000 de euro pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *