Romania iroseste 70 la suta din apa consumata

Romania este falimentara si in ceea ce priveste consumul de apa si infrastructura acestui domeniu considerat de alte state drept vital in fata pericolului incalzirii globale. Cifrele arata ca in acest moment jumatate din populatia Romaniei nu are acces curent la surse de apa, iar 70% din cantitatea de apa consumata in tara noastra se iroseste.apa

In zilele in care liderii celor mai puternice state ale planetei s-au intalnit pentru a discuta despre viitorul omenirii in contextul schimbarilor climatice, in Romania, acest domeniu este total neglijat. In vreme ce multe alte state si-au securizat de ani buni consumul de apa, refolosesc apele uzate, desalinizeaza apele marilor si oceanelor si chiar produc apa, in Romania, infrastructura este la nivelul de acum un secol.

Statistici cu privire la dezastrul din tara noastra exista, dar ele nu sunt facute publice de autoritatile competente, Ministerul Mediului si Apele Romane. A trebuit sa ne adresam cabinetelor comisarilor Stavros Dimas (reprezentantul Greciei in Comisia Europeana, comisar pentru probleme de mediu) si Danuta Hubner (reprezentantul Poloniei in Comisia Europeana, comisar pentru politici regionale), pentru a afla cat de rau sta Romania la capitolul „Apa”.

Am aflat astfel ca in tara noastra jumatate din populatie nu are acces la surse de apa potabila, fie ca este vorba despre robinete sau toalete.

SITUATIE DEZASTRUOASA IN TOATA TARA
Practic, doar 10% din satele din Romania au realizate instalatii de alimentare cu apa, iar un procent insemnat din populatia urbana se confrunta cu lipsa acestui tip de infrastructura. Este si cazul Bucurestiului, unde trei cartiere din zona de nord a orasului se afla in aceasta situatie. Procentul este cu atat mai infricosator cu cat cealalta jumatate din populatie primeste apa prin instalatii invechite, uzate, depasite sau chiar interzise in tari civilizate.

Asa se face ca un procent intre 70% si 80% din romanii care au apa in casa se alimenteaza prin tevi de plumb uzate si vechi de zeci de ani. Nici chiar normele europene, care interzic functionarea localurilor (baruri, restaurante) fara a avea toaleta si instalatii de apa curenta, nu a ajutat prea mult mediul rural.

PIERDERI IN RETEA PENTRU TARILE PROASPAT ADERATE
Mai mult decat atat, statisticile europenilor arata ca 70% din apa folosita in Romania este irosita, mai putin de o treime fiind folosita dupa toate regulile. La nivelul Uniunii Europene, doar 40% din ape sunt folosite intr-un mod incorect sau se pierd pe retea. Procentul se apropia de 95% in 2004, insa extinderea Uniunii cu state precum Polonia, Ungaria, Romania, Bulgaria sau tarile baltice au inrautatit lucrurile.

In acest moment, Bruxellesul are pregatite aproape 6 miliarde de euro pentru proiecte care sa remedieze aceste probleme. Responsabilii europeni incurajeaza statele sa faca investitii cat mai repede, avand in vedere ca piata apei este una dintre cele mai dezvoltate la nivel international si pentru ca apa este un element-cheie in lupta mondiala impotriva incalzirii globale, proiect in care Uniunea Europeana si-a asumat rolul de lider.

ACCESAREA FONDURILOR EUROPENE, GREOAIE SI FARA RANDAMENT
Situatia din Romania este cu atat mai grava cu cat aici nu exista nici statii de epurare. Bucurestiul, in ciuda multor ani de promisiuni, nu are nici pana acum o statie de epurare a apelor uzate. Banii municipalitatii au fost folositi pentru borduri si alte proiecte de infrastructura rutiera care au fost prost efectuate, astfel incat acum sunt in mare parte distruse. La nivel national, din doar aproximativ 1.400 de statii si sisteme de epurare existente, peste jumatate functioneaza necorespunzator.

Alte date infricosatoare: volumul resurselor de apa utilizabile este de 2.660m3/locuitor/an, in comparatie cu media europeana, care este de 4.000 m3/locuitor/an. Aceasta se datoreaza in principal contaminarii resurselor in trecut, la care se adauga activitatile economice, fara luarea in considerare a aspectelor de protectia mediului.

In ceea ce priveste accesarea fondurilor europene, aproximativ 100 de milioane de euro au fost deja utilizati de autoritatile locale din mai multe judete, pentru construirea sau reabilitarea retelei de apa, amenajarea sau refacerea statiilor de epurare. Responsabilii de la Bucuresti ridica din umeri cand sunt intrebati de probleme pe care Romania le are cu apa. Oficial, exista proiecte, studii si lucrari in derulare, se asteapta bani de la buget sau proiecte pentru accesarea fondurilor europene, iar problemele… se vor rezolva.

Refolosirea apelor uzate pentru agricultura
In contextul in care omenirea se confrunta cu lipsa apei, in contextul schimbarilor climatice, mai multe state au recurs la o metoda revolutionara de a-si securiza agricultura: refolosesc apele uzate.

Lider detasat in domeniu este Israelul, stat care, desi beneficiaza de precipitatii reduse si are un singur rezervor natural (Marea Galileei), detine o agricultura foarte dezvoltata, care se bazeaza pe un performant sistem de irigatii. Apele folosite pentru irigatii sunt nici mai mult, nici mai putin decat ape menajere ale oraselor tratate si utilizate. Tehnologiile bazate pe bacterii, plante si alte procedee bio curata atat de bine apele uzate, incat acestea pot fi folosite fara probleme pentru irigatii.

Aproximativ 75% din apele uzate din Israel sunt tratate si refolosite in agricultura. Asa se face ca Israelul este unul din principalii furnizori de legume si fructe proaspete pentru lunile decembrie-februarie pentru pietele UE. Pe locurile urmatoare in acest clasament se situeaza state europene precum Spania (care refoloseste 12% din apele uzate) si Italia, dar si Australia, continent care se confrunta cu o seceta severa din cauza incalzirii globale.

Desalinizare, tehnologie raspandita, dar nu si la noi
Statele civilizate au inceput sa dezvolte acest procedeu incepand cu anii ’60, pe scara larga. Asa se face ca in acest moment, state din Golful Persic de pe coasta nordica a Africii, Israelul, China sau Australia folosesc intensiv apa desalinizata din marile si oceanele cu care se invecineaza. State europene precum Franta si Germania au inceput recent proiecte in domeniu. Tehnologia este atat de avansata, incat apa sarata extrasa ajunge potabila in mai putin de o ora. Apele desalinizate sunt folosite insa, in principal, in industrie si agricultura, si mai putin pentru consumul populatiei.

In Romania, aceasta solutie nu este inca aplicata, motivul oficial fiind acela ca deocamdata nu este necesar. Toate zonele afectate de ariditate sau chiar desertificare (Dobrogea, sudul Munteniei sau Oltenia) se invecineaza cu surse de apa dulce sau au rezervoare cu apa dulce, a caror apa este mult mai ieftina pentru a fi folosita decat cea desalinizata.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *